Departamentul Penitenciarelor din Alabama a greșit procedurile de execuție în trei cazuri recente. Echipele medicale au încercat ore în șir să ducă execuțiile la capăt, adăugând o suferință imensă unor situații deja dificile, relatează The Guardian.
Unul din aceste cazuri a avut loc pe 17 noiembrie. La ora 19.57, gardienii închisorii au intrat în „celula morții” de la unitatea de corecție Holman din Atmore, sudul Alabama, unde deținutul Kenneth Smith aștepta execuția prin injecție letală pentru uciderea în 1988 a soției unui predicator.
Gardienii i-au pus pe Smith cătușe, apoi l-au condus în camera de execuție și l-au legat strâns de targă. În timp ce zăcea acolo, s-a pregătit pentru moartea iminentă.
S-a uitat în sus la luminile fluorescente și a fost surprins că formau o cruce. În cei 33 de ani petrecuți în celula condamnaților la moarte, Smith și-a găsit credința, așa că și-a spus în gând: „Nu sunt singur”.
Cu două minute înainte ca Smith să fie dus în camera morții, o curte de apel suspendase execuția lui. Judecătorii au găsit motive întemeiate să creadă că echipa însărcinată cu instalarea tuburilor intravenoase pentru injecțiile letale ar avea „dificultăți extreme” în a accesa venele deținutului și că, în consecință, acest lucru ar fi provocat „dureri inutile”.
În ciuda ordinului clar venit de la una dintre cele mai înalte instanțe ale țării, echipa de execuție a continuat procedura. Potrivit avocaților lui Smith, „el credea că va muri în curând și că nu se mai poate face nimic”.
La ora 22.00,, o echipă medicală formată din trei persoane, cu identitatea ascunsă în spatele salopetelor medicale verzi, albastre și roșii, a intrat în sală, gata să injecteze medicamentele care urmau să-l ucidă pe Smith.
Persoana cu salopeta albastră a legat un garou în jurul brațului lui Smith și apoi a înfipt un ac în el. Când Smith a protestat că îl înjunghie în mușchi, acesta a răspuns: „Nu e adevărat”.
Echipa a căutat în repetate rânduri o venă pentru a-i face injecția letală, dar fără succes.
Bărbatul cu salopeta albastră le-a cerut gardienilor închisorii să întoarcă targa, astfel încât Smith a ajuns să stea cu capul în jos și cu picioarele spre tavan. L-au lăsat așa câteva minute, apoi au îndreptat targa și au început din nou să caute o venă viabilă, de data asta cu un ac mai mare, în zona claviculei.
După cinci sau șase încercări fără succes, directorul adjunct al închisorii i-a mutat capul lui Smith într-o parte pentru a oferi o direcție mai bună pentru ac.
Condamnatul suferea deja dureri îngrozitoare, potrivit avocaților săi. Când Smith a protestat, directorul adjunct i-a spus: „Kenny, este pentru binele tău”.
În cele din urmă, după ce a stat câteva ore legat de targă, a fost trimis înapoi în celulă.
Smith este unul dintre cei doi deținuți care au supraviețuit în ultimele luni unei execuții în Alabama. Al doilea este Alan Eugene Miller.
Acesta trebuia să fie executat prin injecție letală în 22 septembrie, la ora 23.30, după ce, pe data de 5 august 1999, a împușcat mortal trei bărbați.
După o controversă în privința metodei de execuție, Curtea Supremă a decis ca lui Miller să-i fie administrată injecție letală, însă cei care ar fi trebuit să pună în aplicare pedeapsa nu au putut să-i găsească venele.
„Execuția a fost anulată odată ce s-a stabilit că venele condamnatului nu puteau fi accesate în conformitate cu protocolul nostru înainte de termenul limită”, adică la miezul nopții, a declarat comisarul John Hamm, de la Departamentul Penitenciarelor din Alabama.
Bărbatul a dat în judecată statul pentru că a fost chinuit și supus la o durere inutilă.