Video Cum arată satul din Franța în care comunismul supraviețuiește de 100 de ani

Data actualizării: Data publicării:
michel mercier primarul din Le Martinet
Michel Mercier a fost ales primar în Le Martinet de 93 la sută dintre locuitori Foto: captură video Digi24

Michel Mercier este probabil unul dintre cei mai de succes primari din Franța. A fost ales de 93 la sută dintre locuitori și acum gestionează singurul loc din țară (și din lumea occidentală) în care comuniștii sunt la putere de 100 de ani: satul Le Martinet, o localitate din sudul țării, în care este imposibil să treci cu vederea simbolurile apartenenței politice. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Felinare stradale roșii, cutii poștale roșii, indicatoare roșii. În Le Martinet, culoarea marxismului este peste tot. Iar nou-veniții descoperă rapid de ce e atât de special micul sat din departamentul Gard.

„Când am ajuns aici, am înțeles că toți sunt comuniști. Eu nu sunt comunist, dar oricum, sunt foarte fericit aici”, spune un tânăr.

Secretul succesului comunist în Le Martinet

Învățăturile lui Karl Marx sunt în declin în întreaga lume. De multe ori, ele reprezintă în realitate represiunea și nedreptatea. Nu însă și în Le Martinet. Comuniștii au câștigat 93% din voturi la alegerile locale din acest sat. Asta în timp ce în restul Franței, abia dacă au reușit să obțină trei procente.

„Bine ați venit în Le Martinet! Haideți!”. Primarul Michel Mercier îndeamnă să-i vedem localitatea. „În Le Martinet promovăm valorile comuniștilor francezi care au luptat împotriva naziștilor și au fost executați”, explică edilul.

Minerii au fondat satul acum o sută de ani. André Bonnefoi și soția sa Pierette au fost dintotdeauna comuniști convinși.

„Într-o zi, a venit un inginer și a făcut un gest ca acesta, spunându-ne: Munca voastră nu valorează nimic. Iar noi i-am răspuns: Dacă munca noastră este lipsită de valoare, atunci nu vom mai lucra”, povestește André Bonnefoi.

El a devenit liderul greviștilor. Inițial, mina a rămas deschisă, iar asta i-a adus comunistului respect și voturi.

„Eram clasa muncitoare și am purtat lupta de clasă”, își amintește cu mândrie Bonnefoi. 

„Uneori trebuie să pui piciorul în prag”, spune primarul

Dar vremurile s-au schimbat și toate minele locale au fost închise. Tot ceea ce a mai rămas din trecutul industrial sunt vagoanele abandonate.

Le Martinet nu a renunțat însă la spiritul său de luptă. Primarul nu se ferește de nimic și ar face orice ca să asigure bunăstarea satului său. Asta înseamnă uneori să fii proactiv - la fel ca în cazul oficiului poștal local.

„Uneori trebuie să pui piciorul în prag. Ca atunci când un reprezentant al Poștei ne-a făcut o vizită și ne-a spus că trebuie să închidem oficiul poștal. Așa că ne-am închis toată ziua înăuntru cu acea persoană, explicându-i de ce trebuie să rămână deschis. Și iată că este și acum deschis!” - relatează primarul din Le Martinet. 

Tradiția comunistă a satului riscă să nu mai aibă urmași

Dar necazurile nu-i ocolesc pe primar și tovarășii săi. Au nevoie de generații mai tinere care să le continue munca. Aici și în satele din apropiere, tinerii sunt atrași mai mult de ideile de extremă dreapta, iar asta îl înfurie pe primar.

„Extrema dreaptă promovează idei simpliste. Reprezentanții săi spun adesea că imigranții ne iau locurile de muncă. E greșit. Și în plus, nu-ți poți baza politicile pe rasism, e inacceptabil”, spune Michel Mercier.

Pentru primar, idealurile originale ale comunismului sunt la fel de atractive. Sunt păstrate cu sfințenie inclusiv în numele străzilor din Le Martinet și ar putea ajuta la atragerea generației tinere.

„Umanitatea este principiul nostru călăuzitor în crearea unei viziuni despre societate. Iar plasarea oamenilor pe primul loc este, de asemenea, una dintre valorile partidului nostru. Simțim că umanitatea este fundamentul unei societăți mai drepte, mai solidare”, afirmă Michel Mercier.

Chiar dacă în alte locuri comunismul nu s-a bucurat de un succes la fel de mare, oamenii din Le Martinet au arătat adesea că nu se tem să-și susțină opțiunea.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...