Cum pot schimba loviturile cu drone ale Ucrainei asupra facilităților ruse dinamica războiului dus de Moscova

Data publicării:
drona militara ucraina
Foto: Shutterstock

De la jumătatea lunii septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniție situate adânc în interiorul Rusiei, scrie Euronews. Ce impact ar putea avea aceste lovituri și cum ar putea afecta operațiunile ofensive ale Rusiei?

Loviturile ucrainene asupra facilităților din Rusia ar putea afecta operațiunile ofensive pe întregul teatru de război din Ucraina, dacă forțele de la Kiev dispun de echipamente, capacități și permisiunea de a desfășura o astfel de campanie de lovituri împotriva facilităților de logistică și sprijin din Rusia la scară largă.

Aceasta este cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank, care vine după ultimele cazuri de miercuri și joi, când forțele ucrainene ar fi lovit un depozit de drone Shahed în regiunea Krasnodar și un depozit de muniție în Republica Adygea, în Rusia.

Conform Statului Major General al Ucrainei, forțele ruse aveau în depozitul de lângă Oktyabrski, în Krasnodar, aproximativ 400 de drone Shahed.

ISW a notat că forțele ruse se bazează pe dronele Shahed pentru a lovi atât așezările ucrainene din linia de front, cât și cele din spatele frontului, și folosesc aproximativ 10.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva pozițiilor ucrainene din prima linie.

Think tank-ul american spune că, deși impactul unei singure lovituri este puțin probabil să afecteze semnificativ efortul de război al Rusiei, lovituri repetate asupra depozitelor de muniție ar putea forța comanda militară rusă să ia decizii de reorganizare și dispersare a sistemelor de sprijin și logistică în zonele din spatele frontului.

Acest lucru ar fi făcut pentru a atenua impactul acestor lovituri, în detrimentul unui sistem logistic rusesc optimizat pentru masă, necesar sprijinirii războiului din Ucraina, conform ISW.

Cronologia loviturilor ucrainene

Ucraina a lovit pentru prima dată depozitul de muniție Toropets din regiunea Tver pe 18 septembrie, urmată de alte lovituri majore asupra depozitului Oktyabrskii din aceeași regiune și asupra depozitului de muniție Tikhoretsk din Krasnodar Krai pe 21 septembrie.

Miercuri, forțele de la Kiev au lovit un depozit de rachete și muniții în Karachev, în regiunea Briansk. Apoi, joi, au lovit aerodromul militar Khanskaya și un depozit de muniție din Republica Adygea.

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru The Kyiv Independent că, în timpul acestui ultim atac, 57 de avioane de război, un avion de antrenament și elicoptere se aflau la aerodrom.

Statul Major General al Ucrainei a raportat că forțele ruse își bazează bombardierele Su-34 și avioanele de luptă Su-27 la baza aeriană Khanskaya.

Publicația ucraineană Suspilne a menționat că, potrivit surselor sale, forțele ruse folosesc baza aeriană Khanskaya pentru a alimenta avioanele în timpul loviturilor aeriene asupra unităților ucrainene și așezărilor din linia frontului.

În aproape fiecare dintre aceste atacuri, autoritățile regionale ruse raportează că majoritatea dronelor ucrainene au fost interceptate și doborâte.

Atacul la cel mai mare depozit de combustibil din Crimeea

Luni, dronele ucrainene au lovit cel mai mare depozit de combustibil din Crimeea anexată ilegal. Lovitura a declanșat un incendiu uriaș care ardea încă de vineri, la cinci zile după atac.

Igor Tkacenko, șeful administrației locale numit de Moscova, a confirmat inițial că un depozit de combustibil a luat foc fără a menționa atacul. Ulterior, el a declarat că peste 1.000 de persoane au fost evacuate, deoarece flăcările s-au extins pe mai mult de 2.500 de metri pătrați.

Terminalul din Feodosia a fost deja ținta dronelor ucrainene în martie. Conducta principală de combustibil a fost avariată, provocând un incendiu care a durat mai mult de o oră până să fie stins.

În afară de Feodosia, doar un alt terminal de acest tip, situat în Sevastopol, servește armata rusă și flota Mării Negre a Moscovei.

Permiterea folosirii sistemelor de arme occidentale de către Kiev

ISW a afirmat că loviturile ucrainene pe distanțe lungi ar putea avea un impact și mai mare în viitor, dacă Kievului i se va permite să utilizeze sistemele de arme occidentale.

Împreună cu dezvoltarea continuă a capacităților proprii ale Ucrainei de a efectua lovituri pe distanțe lungi, ridicarea restricțiilor ar putea permite forțelor ucrainene să exploateze astfel de vulnerabilități rusești înainte ca Moscova să implementeze contra-măsuri mai eficiente.

„Loviturile ucrainene asupra facilităților din Rusia ar putea afecta operațiunile ofensive pe întregul teatru de război din Ucraina, dacă forțele ucrainene dispun de echipamente, capacități și permisiunea de a desfășura o astfel de campanie de lovituri împotriva facilităților de logistică și sprijin din Rusia la scară largă”, a declarat ISW.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„În slujba Moscovei”: O jurnalistă din Moldova s-a infiltrat în rețeaua lui Ilan Șor și dezvăluie cum...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Mama de 84 de ani a lui Diddy a mers la tribunal ca la o defilare, în rochie scurtă și cu ochelari de soare...
Film Now
Harrison Ford dezvăluie numele celor doi actori de care s-a simțit intimidat de-a lungul carierei sale
Adevarul
Emma Răducanu, surprinsă conducând o Dacia la mâna a doua, după ce Porsche i-a luat bolidul de 180.000 de euro
Newsweek
În ce orașe s-au băgat banii pe card de alimente cu 3 zile mai devreme? De ce nu au primit toți?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Joseph Baena, fiul ilegitim al lui Arnold Schwarzenegger, a dezvăluit de ce nu a luat numele de familie al...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram