Cum ar putea Rusia să reducă efectul sancțiunilor cu ajutorul criptomonedelor (analiză Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
Monedă bitcoin cu steagul Rusiei în fundal
Unele dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, inclusiv Binance, Kraken și Coinbase, au decis să nu interzică tranzacțiile tuturor clienților din Rusia, în ciuda cererii emise de guvernul ucrainean în acest sens. Foto: Profimedia Images

Unele dintre cele mai importante platforme de tranzacționare cu criptomonede din lume continuă să opereze în Rusia, o decizie care ar putea să slăbească eforturile Occidentului de a izola economic Moscova după ce armata Rusiei a invadat Ucraina, scrie Reuters.

Sancțiunile Vestului, care urmăresc să restrângă economia rusă și să o rupă de sistemul financiar global, au forțat companiile și firmele din acest domeniu să își încheie afacerile din Rusia.

Dar, multe dintre cele mai mari burse de criptomonede din toată lumea, inclusiv Binance, Kraken și Coinbase, au decis să nu implementeze o interdicție generală împotriva clienților din Rusia, în ciuda cererii emise de guvernul ucrainean în acest sens.

În schimb, aceste companii au spus că vor monitoriza utilizatorii și îi vor bloca pe cei care sunt vizați de sancțiuni. Disputa adâncește prăpastia ideologică dintre sectorul financiar tradițional și lumea criptomonedelor, care s-a fondat pe idealuri libertare și pe sentimentul de neîncredere față de autorități.

Platformele de tranzacționare cu criptomonede au susținut că tăierea accesului întregii națiuni ruse ar contraveni eticii bitcoin de a oferi plăți fără supraveghere guvernamentală.

Criptomonedele pot lăsa o cale deschisă rușilor pentru a face tranzacții cu străinătatea

Totuși, specialiștii din domeniul combaterii spălărilor de bani au avertizat că schimbul de criptomonede ar putea lăsa o cale deschisă rușilor pentru a face tranzacții cu străinătatea, ceea ce ar submina eforturile occidentalilor de a face presiune asupra Rusiei pentru a opri războiul.

„Fără îndoială că sancțiunile sunt diminuate”, a spus Ross Delston, un avocat american și fost regulator bancar. Delston a adăugat că criptomonedele „asigură o cale de refugiere care nu ar fi existat altfel”.

În timp ce majoritatea schimburilor necesită verificarea identității clienților, regulile sunt destul de fluide în această industrie, ceea ce îngrijorează autoritățile care văd criptomonedele ca pe un facilitator al câștigurilor ilicite.

Experții în combaterea spălării de bani și criptomonede au spus că persoanele vizate de sancțiuni ar putea să încerce să își mute fondurile prin așa-numitele „privacy coins” (monede confidențiale). Acestea reprezintă o clasă de criptomonede care ascunde identitatea utilizatorilor mai mult decât o face bitcoin.

Susținătorii spun că monedele oferă utilizatorilor o protecție mai bună împotriva monitorizării nepoftite a autorităților.

Cum ar putea Rusia să evite efectul sancțiunilor cu ajutorul criptomonedelor
Platformele de tranzacționare cu criptomonede au susținut că tăierea accesului întregii națiuni ruse ar contraveni eticii bitcoin de a oferi plăți fără supraveghere guvernamentală. Foto: Profimedia Images

Tranzacțiile cu ruble și criptomonede au crescut la o valoare de trei ori mai mare decât acum o săptămână

Există date potrivit cărora rușii se grăbesc să își schimbe economiile în criptomonede pentru a evita efectul sancțiunilor. Volumul de tranzacții între ruble și criptomonede a atins luni suma de 15,3 miliarde de ruble, o valoare de trei ori mai mare decât cea înregistrată cu o săptămână în urmă, potrivit companiei de cercetare CryptoCompare.

Creșterea a îngrijorat autoritățile de reglementare, iar Comisia Europeană va analiza dacă criptomonedele sunt folosite pentru a evita sancțiunile, a declarat miercuri un oficial al UE.

Trezoreria Statelor Unite a declarat că întreprinderile și persoanele fizice din Rusia nu vor putea folosi criptomonedele pentru a ocoli sancțiunile, invocând problemele de conversie a monedelor digitale în bani tradiționali prin intermediul firmelor financiare care sunt supuse regulilor de combatere a spălării de bani.

Poziția burselor de criptomonede este în contrast cu cea a companiilor tradiționale de plată și a celor care se ocupă cu tehnologia folosită în domeniul financiar, care au răspuns sancțiunilor prin restricționarea serviciilor în Rusia.

Companiile de plăți Wise și Remitly au suspendat, de exemplu, serviciile de transfer de bani în Rusia, în timp ce Apple a limitat utilizarea funcției Apple Pay. Giganții americani de carduri de plăți, Visa și Mastercard, au blocat la rândul lor mai multe firme financiare rusești care nu mai au acces la rețelele lor.

Ucraina cere interzicerea tranzacțiilor cu criptomonede în Rusia

Viceprim-ministrul ucrainean Mihailo Fedorov a cerut duminică burselor de criptomonede să blocheze adresele portofelului digital ale utilizatorilor ruși, o mișcare ce le-ar elimina efectiv capacitatea de a face tranzacții cu criptomonede.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Directorul executiv al Kraken, Jesse Powell, a spus că nu se va conforma, numind bitcoin „întruchiparea valorilor libertare”.

Blocarea utilizatorilor dintr-o țară întreagă „nu îi pedepsește neapărat pe cei care sunt responsabili și care s-ar fi pregătit deja pentru posibilitatea unor sancțiuni generale”, a spus un purtător de cuvânt al Kraken.

Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare cu criptomonede din lume, a refuzat să interzică accesul tuturor rușilor, dar spune că a blocat conturile clienților vizați de sancțiuni. Binance reprezintă peste 40% din toate schimburile între ruble și criptomonede, potrivit CryptoCompare. Compania Coinbase a luat măsuri asemănătoare.

Coreea de Nord și Iranul au folosit criptomonedele pentru a ocoli sancțiunile

Rusia nu ar fi singura țară care a apelat la criptomonede pentru a ocoli sancțiunile. La începutul lunii februarie, monitorii de sancțiuni independenți au informat Consililul de Securitate al ONU despre folosirea criptomonedelor de către Coreea de Nord pentru a-și finanța programul nuclear și pe cel de rachete balistice, potrivit Reuters.

În luna mai, firma de consultanță Elliptic a descris modul în care Iranul folosea veniturile provenite din minatul de bitcoin pentru a compensa capacitatea redusă de a vinde petrol din cauza sancțiunilor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...