Video&Foto Cum a fost întâmpinat Papa Francisc în Irak. Imaginile unei vizite istorice
Data actualizării: Data publicării:
În Irak se scrie istorie. Desfigurată de război și conflicte interne, de atacuri teroriste și dispute etnice și confesionale, această țară l-a primit cu fast pe primul papă din istorie care calcă pe pământ irakian. Lider spiritual a peste un miliard de credincioși din toată lumea, Papa Francisc a ajuns vineri la Bagdad, în ciuda tuturor temerilor privind riscurile sanitare și de securitate legate de o vizită atât de sensibilă.
Primul Papă care vizitează Irakul - țară majoritar musulmană, dar unde trăiește una dintre cele mai vechi și mai persecutate comunități creștine - a fost întâmpinat cu mare fast și entuziasm la Bagdad. Suveranul Pontif a făcut un apel emoționant la pace și reconciliere între religii în Irak, stat măcinat de război și de conflicte civile de zeci de ani.
„Fie ca armele să fie reduse la tăcere! Fie ca răspândirea lor să fie oprită aici și peste tot! Fie ca actele de violență și extremism, facțiunile și intoleranța să ia sfârșit. Să se facă loc pentru toți acei cetățeni care încearcă să coopereze la construirea acestei țări prin dialog și prin discuții sincere și constructive, pentru cetățenii dedicați reconcilierii și pregătiți, spre binele comun, să își lase deoparte propriile interese!” - a spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc a vizitat catedrala siro-catolică din Bagdad, scena unui sângeros atac asupra creștinilor în 2010, soldat cu peste 50 de morți. În discursul rostit, sfântul părinte a spus că violența și ura sunt incompatibile cu religia.
„Mă voi întâlni cu liderii tradițiilor religioase prezente în această țară pentru a le transmite încă o dată credința noastră că religia trebuie să servească cauza păcii și a unității dintre toți fiii lui Dumnezeu”, a arătat Papa Francisc.
Din motive de securitate, Papa Francisc folosește o mașină blindată pentru deplasările în Irak. Este un lucru neobișnuit pentru suveranul pontif, care în vizite merge de obicei cu „papamobilul”.
Voiajul pontifical este considerat foarte riscant, în primul rând, din cauza atacurilor dese și a instabilității politice și în al doilea, din cauza pandemiei de COVID care a accelerat în Irak. Pelerinajul în acest stat îl va purta pe Papa Francisc în patru orașe. Este prima vizită externă pe care Papa o face de la începutul pandemiei de COVID.