Video Cum a ajuns în pragul demolării o stațiune de lux din Spania

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
demolare statiune de lux isla de valdecanas
Stațiunea Marina de Valdecañas trebuie demolată complet pentru că a fost construită într-o rezervație naturală ce constituie un sanctuar pentru păsări Foto: captură video

Regiunea Extremadura din Spania este departe de turismul de masă și plajele pline. Aflată la vest de Madrid, este renumită pentru natura, flora și fauna sa. Tocmai de aceea stațiunea vacanțelor de lux de pe Isla de Valdecanas a ajuns subiectul unor dispute aprinse. Plasată în mijlocul unui sanctuar de păsări, acum este vizată de o hotărâre judecătorească care a dispus demolarea sa completă. Ecologiști  precum Julio Cesar se simt marii câștigători. În schimb, proprietarilor care au investit acolo nu le vine a crede ce se întâmplă, pentru că stațiunea are, totuși, autorizație de construire. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Încă de la intrare, e clar că este o stațiune exclusivistă: de la terenul de golf și portul de agrement, până la vilele amplasate discret. Marina de Valdecañas se află pe o insulă. De sus, abia dacă se pot zări clădirile.

Dar aceasta este o rezervație naturală și un sanctuar de păsări - așa că stațiunea trebuie să dispară. În paradis s-a dat alarma.

Vile de peste jumătate de milion de euro

În hotelul de patru stele al complexului are loc o reuniune de criză. Sunt prezenți proprietarii - cei mai mulți, oameni bogați din Madrid, care au plătit peste jumătate de milion de euro pentru vilele lor - și localnicii. Uniți în furia lor, aceștia consideră că demolarea completă decisă prin ordin judecătoresc este o nebunie.

„Ce era aici înainte?”, întreabă un vorbitor, arătând spre un morman de gunoaie. „Cui îi păsa atunci de mediu?”, continuă el.

„Cu toții suntem de acord că hotărârile judecătorești trebuie respectate. Dar cred că, pur și simplu, nu au avut la îndemână toate informațiile relevante. Iar acum ne aflăm într-o situație absolut kafkiană”, spune Jose Antonio Olavarrieta, proprietar.

Localnici: Oamenii din Madrid ne-au salvat

Extremadura, aflată la două ore de mers cu mașina la sud-vest de Madrid, este un paradis natural. Dar este și una dintre cele mai sărace regiuni din Spania. Aici, o treime din populație trăiește în sau sub pragul sărăciei.

El Gordo, satul vecin cu stațiunea, a avut cândva aproape 2.000 de locuitori. Acum mai sunt doar 400. Oamenii din Madrid ne-au salvat, spun ei. Dintr-odată au apărut locuri de muncă în hotel și pe terenul de golf, iar impozitele pe proprietate au ajuns în bugetul satului.

Jeanette Sarro s-a întors în El Gordo acum câțiva ani. Și-a vândut casa din oraș și și-a investit toți banii în acest magazin. Dar localnicii rareori fac cumpărături aici. Afacerea ei este pentru clienții bogați aflați în drum spre casele lor de vacanță.

„S-ar putea să fim nevoiți să închidem magazinul. Abia am deschis! Și atunci toată investiția se va duce pe apa sâmbetei. Asta mă întristează, pentru că va trebui să părăsim din nou satul”, spune Jeanette Sarro, proprietară de magazin.

Ce spun dezvoltatorii imobiliari

Deocamdată, paradisul e intact și toată lumea își vede de treburile zilnice. Dar anii de lupte prin tribunale și-au lăsat deja amprenta. Pentru că încă dinainte de ultima hotărâre - cea de demolare - construcțiile au fost oprite. Dezvoltatorii proiectului sunt nedumeriți. Au încercat să facă totul așa cum trebuie: să facă totul frumos, nu ca monstruozitățile de beton din anii '70 și '80.

Dar oare nu au avut dubii niciodată?

„Nu, niciodată. După prima hotărâre, guvernul regional chiar a modificat și legile de utilizare a terenurilor. Au dreptul să facă acest lucru. Și astfel am presupus că nu va exista nici cea mai mică problemă”, spune Jose Maria Gea, dezvoltator imobiliar.

Activiștii de mediu jubilează

Activiștii de mediu spun că ceea ce nu se potrivea a fost pur și simplu făcut să se potrivească. Julio César este unul dintre militanții care au intentat un proces împotriva Marina de Valdecañas - ceea ce îl face, probabil, unul dintre cei mai puțin plăcuți oameni din district. Nu-i pasă. Toată lumea știa că aceasta este o rezervație naturală, că păsările trăiesc și se înmulțesc aici. Și totuși au construit.

„Acest lucru va crea un precedent. Dacă nu o dărâmi și o lași așa cum este, doar pentru că a fost deja ridicată - în ciuda tuturor hotărârilor judecătorești și a tuturor sondajelor – acest lucru va da un semnal, anume că în Spania poți face orice vrei”, subliniază activistul de mediu Julio Cesar.

Ce înseamnă „demolare completă”

Demolare completă înseamnă totul. Nu doar hotelul și casele, ci și panouri electrice, conductele de apă și terenurile de sport. Acest lucru va trebui gestionat de guvernul regional, care a aprobat totul. În parlamentul regional au promis că vor lupta împotriva hotărârii până la Curtea Constituțională a Spaniei.

Acest lucru poate avea legătură și cu banii. Costurile demolării și valoarea despăgubirilor pentru proprietari sunt estimate la 140 de milioane de euro. Dacă se va ajunge într-adevăr la asta, contribuabilii spanioli vor finanța funeralii de lux pentru Marina de Valdecañas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri