Soarta guvernului italian este, acum, în mâinile preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, după ce prim-ministrul Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia. Prin plecarea lui Giuseppe Conte de la şefia executivului italian, cade primul guvern populist al unei ţări vest-europene de după Al Doilea Război Mondial, informează Politico.
Criza a fost declanşată în urmă cu mai puţin de două săptămâni, când Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreapta, viceprim-ministru şi ministru de Interne în guvernul Conte a declarat că nu mai există sprijin parlamentar pentru executiv şi a cerut o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.
După ce a copiat o pagină din cartea omologului şi prietenului său de la Bucureşti, fostul lider PSD Liviu Dragnea, Salvini a încercat în fel şi chip să declanşeze alegeri anticipate, în condiţiile în care, partidul său a obţinut cel mai bun scor de până acum la alegerile europarlamentare din 26 mai. Salvini îşi doreşte să facă aceeaşi figură şi la posibilele alegeri parlamentare, sperând că astfel va putea să devină el însuşi prim-ministrul ţării.
Conte a acţionat preventiv, însă, şi şi-a anunţat demisia înainte ca Salvini să-şi dărâme propriul guvern. Situaţia este acum incertă.
Preşedintele Mattarella este acum responsabil de găsirea unei soluţii pentru un nou guvern. Dacă o majoritate nu se poate forma în următoarele zile sau săptămâni, atunci preşedintele va putea dizolva Parlamentul şi convoca alegeri anticipate. Consultările cu partidele vor începe miercuri şi se vor termina joi, însă ele ar putea reprezenta doar o primă rundă de negocieri. Care sunt posibilele scenarii:
Toată lumea împotriva lui Salvini
Unii dintre membrii Partidului Democrat, formaţiunea de centru-stânga şi Mişcarea 5 Stele, foştii parteneri de coaliţie ai lui Salvini, încearcă să acrediteze ceea ce ei au numit „Planul Ursula”. Acesta ar implica un parteneriat între grupurile care au votat-o pe Ursula von der Leyen pentru şefia Comisiei Europene în Parlamentul European luna trecută.
Astfel, toate partidele, în afară de Liga lui Salvini, inclusiv alte formaţiuni de extremă-dreapta, precum Fraţii Italiei, ar putea participa la o astfel de guvernare sau ar putea susţine acest guvern. În mod similar, aceste formaţiuni ar putea susţine un guvern tehnocrat care să asigure administrarea ţării până la alegerile la termen.
Argumente Pro: Planul pentru un guvern pro-european non-extremist ar putea fi o soluţie aplaudată la Bruxelles şi are şi sprijinul lui Romano Prodi, fost prim-ministru al Italiei şi fost preşedinte al Comisiei Europene, considerat unul dintre părinţii fondatori ai PD. Planul este preferat şi de cei care vor să-l elimine pe Salvini din joc pe termen scurt, în condiţiile în care alegerile anticipate ar reprezenta o soluţie care îl avantajează pe fostul ministru de Interne, al cărui partid se bucură de o încredere mare în sondajele de opinie.
Argumente Contra: Un astfel de plan ar include şi partidul controversatului fost prim-ministru Silvio Berlusconi. Mişcarea 5 Stele a refuzat în mod repetat să colaboreze cu Berlusconi din cauza acuzaţiilor de corupţie la adresa acestuia. Analiştii spun, de asemenea, că a-l împinge pe Salvini într-o „opoziţie solitară” ar putea să-i mărească şansele şi mai mult la viitoarele alegeri, în condiţiile în care el se poate înfăţişa pe sine ca fiind victima establishment-ului politic de la Roma.
Guvern de coaliţie fără Berlusconi
Al doilea plan ar putea rezolva problema includerii formaţiunii lui Berlusconi în guvern, însă ar punte-o într-o situaţie complicată în raport cu guvernul şi opoziţia. Teoretic, s-ar afla în opoziţie alături de Liga, dar ar trebuie să suţină şi guvernul şi actele sale legislative în Parlament.
Argumente pro: La fel ca cea anterioară, această soluţie ar fi primită bine la Bruxelles şi ar permite blocarea planurilor de reformă fiscală ale lui Salvini, despre care analiştii cred că ar duce la prejudicierea finanţelor ţării.
Argumente contra: Scoaterea celui mai mare partid din Parlament din guvern şi blocarea intrării acestuia la guvernare ar fi greu de explicat votanţilor în campaniile viitoare. Salvini deja a început să vorbească despre ieşirea în stradă a susţinătorilor săi pentru a lupta împotriva „loviturilor la democraţiei”. Un astfel de guvern ar fi, de asemenea, vulnerabil la problemele interne ale PD, a cărei rupere ar putea duce din nou la căderea guvernului.
Convocarea alegerilor anticipate
Preşedintele Italiei ar putea decide dizolvarea Parlamentului, opţiunea preferată de Salvini: Liga şi-a crescut susţinerea populară în ultima perioadă, iar sondajele arată partidul drept câştigător al alegerilor cu 36% din sufragii. PD ar obţine locul al doilea cu 23%, în timp ce Mişcarea 5 Stele ar obţine 19%.
Argumente Pro: Rezultatele alegerilor ar putea produce un guvern mult mai stabil, spre deosebirea de rezultatul de anul trecut care a dus la un legislativ fragmentat şi la alianţă inconfortabilă dintre Liga şi M5S. Conform proiecţiilor, dacă partidele de dreapta ar putea să se hotărască asupra formării unui guvern, Liga, Forza Italia (Berlusconi) şi Fraţii Italiei ar putea obţine peste 50% din locurile din Parlament.
Argumente Contra: Cu Salvini ca prim-ministru, Italia ar deveni prima ţară din Europa de Vest care ajunge să aibă un guvern de extremă-dreapta de la Al Doilea Război Mondial până acum. Conform observatorilor, acest lucru ar duce la alunecare a ţării înspre sfera de influenţă a Rusiei. Noul guvern astfel format ar fi mult mai eurofob, fapt ce alimentează temerile de la Bruxelles că Salvini se pregăteşte să scoată ţara din zona Euro.
Mişcarea 5 Stele şi Liga se reconciliază
Acest scenariu e cel mai puţin probabil, având în vedere schimbul tăios de replici din ultima vreme dintre Salvini şi Luigi diMaio, liderul M5S. Duminică, partidul lui di Maio a emis un comunicat în care se arată că „Salvini nu mai e un interlocutor credibil”. Însă politica din peninsula nu duce lipsă de teatru şi dramatizări, aşa că acest scenariu, deşi improbabil, rămâne totuşi plauzibil.
Argumente Pro: Guvernul demisionar a fost popular printre italieni, iar reconcilierea cu Salvini ar fi cel mai bun lucru pentru partidului lui Di Maio, care în alte scenarii ar putea să piardă din punct de vedere electoral.
Argumente Contra: Un nou guvern cu aceeaşi compoziţie politică se va confrunta cu aceleaşi probleme. Dacă Salvini rămâne la putere în aceeaşi formulă şi îşi implementează planurile de reformă fiscală, aceasta ar putea pune în pericol Zona Euro, având în vedere că Italia are cea mai mare datorie publică din întreaba zonă de uniune monetară.
Editor: Adrian Dumitru