Israelul și-a chemat sâmbătă însărcinatul cu afaceri de la Varșovia pentru consultări, într-un răspuns dur la o lege promulgată de Polonia, care limitează drastic dreptul de restituire a proprietăților confiscate după Al Doilea Război Mondial, lege care afectează în mare măsură comunitatea evreiască din această țară. De asemenea, noul ambasador israelian în Polonia, care urma să-și preia funcția în curând, va rămâne în Israel, scrie publicația The Times of Israel.
Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a declarat că "Polonia, și nu este pentru prima oară, a promulgat o lege antisemită și imorală", potrivit unui comunicat în limba ebraică, remis sâmbătă.
"Astăzi, Polonia a devenit o țară antidemocratică și iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria umanității", a mai spus el.
"Nu trebuie să tăcem. Israel și poporul evreu cu siguranță nu vor tăcea", a adăugat ministrul.
Ministerul israelian de Externe îi va cere ambasadorului polonez în Israel să rămână în vacanță în țara sa, potrivit comunicatului.
De asemenea, noul ambasador israelian în Polonia, care urma să-și preia postul în curând, va rămâne în Israel, se mai precizează în comunicat.
O versiune mai scurtă a declarației lui Yair Lapid a fost postată pe Twitter, în limba engleză, însă fără să includă referirea la Polonia ca fiind o "o țară antidemocratică și iliberală".
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Declarația lui Lapid vine după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat sâmbătă o lege care va limita considerabil posibilităţile de a solicita restituirea bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial în Polonia.
Premierul israelian Naftali Bennett a spus că aprobarea legii este "o decizie rușinoasă și un dispreț scandalos pentru memoria Holocaustului".
"Israel consideră gravă aprobarea legii care îi împiedică pe evrei să primească compensații pentru proprietățile care le-au fost furate în timpul Holocaustului și regretă că Polonia îi nedreptățește în continuare pe cei care au pierdut totul", a declarat Bennett.
De asemenea, ministrul Apărării, Benny Gantz, dar și Organizația Mondială a Restituirii Evreilor au protestat vehement împotriva legii promulgate de Varșovia.
Lege controversată promulgată de Polonia
Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat sâmbătă o lege care va limita considerabil posibilităţile de a solicita restituirea bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial în Polonia, o măsură care foarte probabil va tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi cu SUA.
Noul act normativ prevede o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist în perioada postbelică. Or, majoritatea dintre ele vizează comunitatea evreiască din Polonia sau descendenţii ei.
Şeful statului polonez a declarat că speră ca noua lege să pună capăt "unei ere de haos juridic şi mafiei privatizărilor".
Potrivit guvernului de la Varşovia, noua legislaţie va permite restabilirea securităţii juridice pe piaţa imobiliară şi va împiedica cererile frauduloase.
După aprobarea miercuri a acestei legi de parlamentul polonez, ministrul de externe israelian Yair Lapid şi secretarul de stat american Antony Blinken i-au solicitat preşedintelui polonez să nu o semneze - ultima etapă pentru ca această lege să intre în vigoare.
Polonia "nu va plăti pentru crimele Germaniei", a reacţionat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Editor : B.P.