Video Cristian Diaconescu: Un stat atașat valorilor occidentale trebuia să se disocieze de Viktor Orban. Ambasadorul maghiar trebuia convocat

Data publicării:
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. Foto: Captură Digi24

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat marți, la Digi24, că ambasadorul Ungariei la București ar fi trebuit convocat la MAE după declarațiile rasiste și controversate făcute de prim-ministrul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad. „Un stat care este atașat valorilor occidentale ar trebui, prin reprezentanții săi, să se exprime foarte clar în legătură cu disocierea față de Viktor Orban”, a spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu: „În acest moment situația este una cât se poată de clară. Ungaria este izolată în UE și NATO. Practic, atitudinea premierului Orban nu este împărtășită de absolut nimeni. Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei nu a fost aprobat din cauza unor acuzații de corupție. Ungaria, în acest moment, nu mai are acces la ultimele nivele de secretizare a informației în cadrul NATO. Este un stat izolat din cauza atitudinii lui Viktor Orban care distorsionează realitățile inclusiv în ceea ce privește criza din Ucraina. Și, mai nou, aceste declarații rasiste încalcă prevederile Tratatului de la Lisabona. După părerea mea, un stat care este atașat valorilor occidentale ar trebui, prin reprezentanții săi, să se exprime foarte clar în legătură cu disocierea față de Viktor Orban”, a spus Diaconescu, despre reacția pe care ar fi trebuit să o aibă autoritățile din România.

„Nu s-a produs această delimitare din partea statului. Înțeleg o anumită atitudine din perspectiva ideii de a nu maximiza retorica lui Viktor Orban. Dar aici nu este vorba de retorică, aici este vorba că reprezentantul unui stat încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Din motive care îmi scapă, avem anumite flexibilități. În legătură cu solidaritatea și coeziunea în interiorul UE se speculează foarte serios în direcția Moscovei și se folosesc toate pârghiile posibile. Domnul Orban centrează pentru o astfel de atitudine și se situează clar în contrasensul valorilor”, spune fostul ministru de Externe.

Diaconescu este de părere că ambasadorul Ungariei ar fi trebuit convocat de MAE și, în același timp, ambasadorul României la Budapesta trebuia chemat în țară pentru consultări.

„Ministru de externe, un președinte sau un prim-ministru, reprezentanți legali ai unui stat, nu au o retorică privată. Nu există o declarație informală care să nu conteze pentru că nu a fost rostită într-un cadru oficial. Este o formă de angajament pe care Viktor Orban a lansat-o la întâlnirile de la Tușnad. După părerea mea era obligatoriu ca ambasadorul Ungariei la București să fie convocat și în egală măsură ambasadorul României de la Budapestă să fie chemat la București pentru consultări pentru a vede cum orientăm pe mai departe relațiile bilaterale cu Ungaria”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, într-o vizită la Băile Tușnad.

„Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace și pe elaborarea unei propuneri bune de pace… în loc să se axeze pe câștigarea războiului”, a declarat premierul maghiar în discursul său de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Orban a susținut că această strategie a eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc după modelul  „domino”, prețurile la energie au crescut și acum este nevoie de o nouă strategie. 

Mesajele lui Orban vin după o vizită-surpriză a ministrul de externe al Ungariei la Moscova.

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei a atacat și „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, într-un interviu pentru Digi24.ro că „este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri