Criminalii care au luptat alături de Prigojin sunt liberi și s-au întors acasă. De frica lor, rușii nu-și mai lasă copiii singuri afară

Data publicării:
mercenari wagner in ucraina
Criminalii care au luptat alături de Prigojin sunt liberi și s-au întors acasă. Foto: Profimedia Images

Anatoli Salmin, hoț și criminal condamnat, este liber și s-a întors acasă înainte de ispășirea pedepsei, ca recompensă că a luptat ca voluntar pe front în Ucraina, alături de mercenari Wagner ai lui Evgheni Prigojin, și a supraviețuit.

Sute de condamnați recrutați de gruparea Wagner, au fost uciși sau grav răniți în Ucraina.

Un videoclip difuzat luna trecută a arătat zeci de foști condamnați – printre ei ucigași, traficanți de droguri și agresori – care se îndreptau spre orașele lor natale din Rusia, după ce au obținut grațierea, scrie The Guardian.

Cei care l-au cunoscut pe Anatoli Salmin au declarat că se tem să îl reîntâlnească pe cel care a terorizat cândva orașul și care acum probabil se crede invincibil după ce a fost asociat cu șeful Wagner, atât de cunoscut în Rusia.

„Îl vedem în oraș de câteva săptămâni”, a declarat pentru The Guardian un localnic care îl cunoaște pe Salmin de mulți ani. „Este un om periculos, știm cu toții ce i-a făcut prietenului său. Le-am spus copiilor mei să nu iasă singuri pe stradă în zilele următoare. Și nu e vorba doar de ce i-a făcut prietenului său, a furat de la oameni, a hărțuit fete, a băut mult, a consumat droguri și a fost violent. Nu vrem ca astfel de oameni să se întoarcă în Pikalevo. Ce fel de erou este el?”, a continuat bărbatul care s-a temut să își spună numele, pentru ca criminalul să nu se răzbune pe el.

„O persoană groaznică”

Salmin a fost recrutat de gruparea Wagner în timp ce executa o pedeapsă pentru furt. Dar în 2011 a fost condamnat pentru crimă. În dosarul crimei, anchetatorii stabiliseră că Salmin și un prieten s-au îmbătat în timp ce pescuiau și au început să se certe. Salmin a luat o piatră și și-a lovit prietenul în cap de două ori. În timp ce bărbatul continua să se zbată, Salmin l-a ținut cu capul în apă până când acesta nu a mai mișcat.

„E doar o mică parte din crimele pe care le-a comis”, a povestit pentru BBC un alt cunoscut al acestuia, la scurt timp după ce a aflat că Salmin a fost eliberat. „Sunt oameni cărora le este încă foarte frică că se va întoarce în orașul nostru. Și mi-e foarte teamă că le va face ceva acestor oameni. Salmin este o persoană groaznică.”, a adăugat bărbatul.

Rușii cred că eliberarea condamnaților care se oferă voluntari pentru gruparea Wagner este controversată, iar mulți se tem că bărbații vor continua să comită  crime. Mulți se tem că cei eliberați ar putea încerca acum să-și regleze conturile acasă.

„Ea nu va trăi mult. Va trăi doar cât va dura pedeapsa pe care o voi primi”

Dmitri Kuryagin a fost condamnat pentru uciderea bunicii sale în vârstă de 87 de ani, i-a luat banii și i-a vândut apartamentul. Alții au fost condamnați la zeci de ani de închisoare pentru extorcare, vânzare de amfetamine sau jaf la magazine de bijuterii.

În 2014, Kirill Neglin din Segezha a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trafic de droguri și violență domestică. După ce s-a îmbătat, și-a lovit repetat soția pe care, de altfel, a amenințat-o cu moartea chiar și în timpul procesului. „Ea nu va trăi mult. Va trăi doar cât va dura pedeapsa pe care o voi primi”, a spus el, conform unei transcrieri din instanță.

O rudă a bărbatului, care a confirmat că el a luptat în Ucraina a spus că a fost surprinsă că acesta s-a oferit voluntar pe front.  

„De multe ori oamenii cărora le-au rămas mulți ani din pedeapsă sunt cei care sunt dispuși să intre în Wagner. Și asta înseamnă că e vorba despre oameni care au comis cele mai grave crime”, a spus un activist pentru drepturile prizonierilor din Rusia. 

Luna trecută, Kremlinul a transmis că toți condamnații care au luptat pe front sunt grațiați „cu respectarea strictă a legislației ruse”.

Conform constituției ruse, doar președintele poate acorda grațieri, iar criticii subliniază faptul că Kremlinul nu a mai publicat astfel de decrete din 2020.

În această săptămână, șeful Wagner a spus că gruparea nu va mai face recrutări din închisori, dar nu a dat alte explicații sau informații.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei