Ministerul spaniol al Sănătăţii a anunțat vineri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 241 de decese asociate noului coronavirus, aproape dublu faţă de cele 126 de decese consemnate joi, în timp ce numărul infectărilor noi a ajuns la 12.788, mai mult de o treime dintre acestea, mai exact 37,6%, fiind în regiunea Madrid, relatează Agerpres.
Confruntat cu această explozie a numărului de cazuri de COVID-19 în regiunea capitalei Madrid, guvernul central spaniol a decretat vineri starea de alertă în acest oraş şi în mai multe localităţi limitrofe pentru a putea aplica lockdown-ul parţial, pe care justiţia îl anulase în ziua precedentă în urma unei plângeri a guvernului regional.
Această stare de alertă, care echivalează cu starea de urgenţă sanitară, a intrat în vigoare vineri cu efect imediat pentru o durată de 15 zile, a precizat ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa. „Trebuie să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea madrilenilor” şi a evita ca o explozie a cazurilor de coronavirus să cuprindă restul ţării, a explicat oficialul spaniol.
Forţele de poliţie şi ale Gărzii Civile vor fi desfăşurate pe marile axe rutiere pentru a controla intrările şi ieşirile din capitală.
Război între guvernul central (de stânga) și guvernul regional de la Madrid (de dreapta)
Decizia guvernului condus de socialistul Pedro Sanchez a fost luată în pofida opoziţiei îndârjite a guvernului regional de la Madrid, condus de opoziţia conservatoare.
După ce guvernul lui Sanchez a decis vinerea trecută interdicţia de intrare şi de ieşire din respectivele localităţi, guvernul regional condus de Isabel Díaz Ayuso s-a adresat justiţiei şi a obţinut joi anularea măsurii, invocând principiul conform căruia, în virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.
Prin urmare, soluţia găsită acum de premierul Sanchez pentru a impune totuşi aceste restricţii a fost decretarea stării de alertă.
Guvernul a fost nevoit să acţioneze, întrucât „preşedinta comunităţii autonome a Madridului a decis să nu facă nimic”, a spus vineri ministrul Salvador Illa despre Isabel Diaz Ayuso, care a încercat în zadar să convingă guvernul central să nu decreteze starea de alertă.
Amenzile trebuie confirmate de justiție
Poliţia nu va putea să aplice, însă, amenzi contravenienţilor fără o decizie a justiţiei, prevede decizia de joi a Tribunalului Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) în urma plângerii formulate de guvernul regional.
Noile restricţii nu prevăd o izolare strictă, cum a fost în primăvară, dar libertatea de mişcare este considerabil diminuată, întrucât locuitorii Madridului şi din celelalte oraşe vizate nu pot părăsi aceste localităţi decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la şcoală sau pentru a răspunde unei convocări legale.
Spania este pe locul 5 în lume cu cele peste 890.000 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 înregistrate de la începutul pandemiei, în timp ce numărul deceselor se apropie de 33.000 (locul opt în lume).
Editor : Luana Pavaluca