Coșmar la bordul uneia dintre cele mai cunoscute nave de croazieră din lume
Data publicării:
O croazieră în Caraibe s-a transformat într-un coșmar. Peste 270 de persoane care se aflau la bordul unuia dintre cele mai mari pacheboturi din lume, „Oasis of the Seas”, aparținând companiei Royal Carribean, au căzut victime ale unei adevărate epidemii declanșate la bord: s-au îmbolnăvit de gastroenterită. La sosirea în Jamaica, nici turiștii, nici echipajul nu au fost autorizați să coboare de pe vas. Sejurul a trebuit să fie scurtat.
Oasis of the Seas, unul dintre cele mai mari vase de croazieră din lume, a făcut cale-ntoarsă. Va ajunge în Florida sâmbătă, 12 ianuarie, cu o zi mai devreme decât era prevăzut. De vină este o neplăcută epidemie de gastroenterită, care s-a răspândit la bord. S-au îmbolnăvit 277 de persoane dintre cele circa 9.000 aflate la bord (pasageri și membri ai echipajului).
Virusul este foarte contagios și există temerea că încă se poate propaga, așa încât croaziera a fost întreruptă. „Credem că e mai bine ca invitații noștri să se întoarcă la domiciliu mai devreme decât să-și facă griji pentru sănătatea lor”, justifică decizia, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al luxoasei nave de croazieră. Pasagerii vor primi toți banii înapoi pentru cursă, iar pachebotul va trece prin proceduri de curățenie și dezinfecție.
Oasis of the Seas a plecat în cursă duminica trecută, pornind din Port Canaveral, în Florida. Primele cazuri de boală s-au înregistrat joi, chiar în ziua în care urmau să sosească în Jamaica. Simptomele erau specifice bolii digestive: vărsături, dureri abdominale, diaree. După aceea, tot mai mulți oameni au luat virusul, atât turiști, cât și membri ai echipajului. Rezultatul: o vacantă ratată. Nu vor mai ajunge în Mexic, așa cum era prevăzut inițial.
Pasagerii bolnavi au fost tratați de echipa medicală de la bord. Au fost luate imediat măsuri pentru a evita un impact și mai mare al răspândirii virusului. Sala de mese, barul, toaletele publice și o parte din etajul al 14-lea al navei au fost plasate în carantină.
Pe rețelele sociale, unii pasageri s-au plâns că nu au putut coborî din navă la sosirea în Jamaica. Autoritățile locale nu au autorizat debarcarea și s-a luat decizia să facă astfel cale-ntoarsă, spre Florida.
Celor care s-au îmbolnăvit li s-au făcut analize, pentru a depista exact cauza acestei infecții care s-a răspândit atât de repede.
Nu este totuși pentru prima dată când se întâmplă așa ceva la bordul unei nave de croazieră. Un caz similar s-a petrecut în 2017, la bordul unui alt pachebot, Independence of the Seas, aparținând aceleiași companii. Atunci 300 de pasageri au luat un virus care le-a stricat vacanța.