Situație critică în Ungaria, grav lovită de viitură. Sute de case de pe malul Dunării au fost inundate, iar oamenii așteaptă acum ca apele să se retragă. În fața potopului, autoritățile locale din Kismaros, localitate situată la nord de Budapesta, au fost nevoite să ia o decizie radicală: protejarea zonelor locuite permanent în detrimentul caselor de vacanță. Pentru a opri apa, 300 de soldați au construit un baraj din peste 100.000 de saci cu nisip.
„Acesta a fost nivelul maxim al viiturii, după cum ne indică acest semn de pe perete. Chiar dacă apele s-au retras cu aproximativ 50 de centimetri, vor mai dura încă 2 - 3 zile până când situația va reveni la normal”, transmite Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.
Suntem în Kismaros. Proprietarul acestei case muncește cot la cot cu cei doi copii, ca să scoată din camere mâlul adus de viitură.
„În casa noastră a intrat aproximativ jumătate de metru de apă. Bineînțeles că bunurile noastre le-am dus de aici înainte de inundații, dar și așa, pereții și toată casa s-au umezit”, spune un localnic.
Peste 100 de locuințe au fost inundate în localitatea de pe malul Dunării. Chiar dacă greul a trecut, Armata e în continuare în alertă. La fel și pompierii și voluntarii. Cu toții stau permanent cu ochii pe digurile din saci cu nisip.
„Am construit un baraj de 600 de metri cu saci de nisip, am folosit peste 100.000 de saci, mai bine de 22 de tone de nisip, pentru a fi siguri că sunt suficienți saci și suficient nisip, astfel încât să salvăm restul localității. Noi de la început am fost 300 de soldați aici. Așteptăm ca apa să se retragă și apoi ne apucăm să curățăm zona. Curațarea zonei este un proces lung. Vom avea nevoie de cel puțin o săptămână, două ca să curățăm străzile, casele. Avem nevoie de echipamente speciale”, este de părere Zsiros Tamas, comandant al brigăzii de soldați din Kismaros.
Pregătirile pentru inundații au început când încă pe strazi nu era picatură de apă. Un punct de comandă a fost înființat și s-a decis protejarea zonelor locuite permanent și sacrificarea zonei în care sunt doar case de vacanță.
„Faptul că barajul e facut așa cum arată acum este datorită inundațiilor din 2013 și din experiența celor de dinainte. În funcție de nivelul apei, am știut cât trebuie să îl înălțăm și să îl proptim, ca să fie stabil”, spune Parragh Gabor, pompier voluntar.
„Construirea acestor stavile împotriva apei a necesitat o gândire inginerească. Primul strat este o folie, care ține apa departe, apoi au fost construiți acești pereți cu saci de nisip, iar totul, întreaga construcție este asigurată cu acești contraforți care să se opună presiunii apei”, transmite Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.
„Localitatea care va cumpăra cel mai rapid astfel de pompe va fi cea mai câștigată, pentru că acum nici la reprezentanță nu mai găsești până în decembrie”, explică un pompier în timp ce scoate apa dintr-o gospodărie.
Nivelul maxim al Dunării a fost atins. Este cu 60 de centimetri mai mic decât în 2013, când Ungaria a fost lovită de cele mai mari inundații din ultimele decenii. Autoritățile anunță că apele se vor retrage în următoarele zile.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Cristian Kovacs
Editor : Izabela Zaharia