Sunt cozi la secțiile de votare din Ankara, pentru alegerile prezidențiale din Turcia. Pentru turci, miza acestor alegeri este chiar viitorul lor și al generațiilor care urmează.Toate detaliile alegerilor decisive din Turcia sunt urmărite la cald de trimișii speciali Digi24 la Ankara, Cristina Cileacu și Claudiu Ristea.
Oamenii se feresc să spună cu cine votează, iar unii dintre ei chiar refuză să vorbească în fața camerei. Ei spun că votează pentru democrație, iar unii cred că e nevoie de o schimbare.
Turcii sunt reticenți să vorbească cu televiziunile, deoarece presa din țara lor este strict controlată.
Iată ce spun cei care au acceptat interviuri:
- Pentru ce anume votați astăzi?
- Pentru democrație, pentru ca poporul să trăiască într-o democrație, e timpul pentru acest lucru. Cred că rezultatul se va decide în cel de-al doilea tur de scrutin, e greu să ajungi la un rezultat în primul tur.
*
- Ne confruntăm cu mari probleme și ne dorim să existe democrație.
- Credeți va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin?
- Eu cred că se va decide totul din primul tur.
Situația este foarte calmă, dar au fost luate și măsuri de securitate foarte stricte. Sunt mașini de poliție peste tot, în fiecare intersecție, iar fiecare secție de votare are propriul echipaj de poliție care asigură securitatea.
Aceasta în condițiile în care lupta este foarte strânsă între principalii candidați, care au avut ieri ultimele întâlniri cu alegătorii, potrivit sondajelor.
Preşedintele în funcție, Recep Tayyip Erdogan, şi-a mobilizat susţinătorii din Istanbul cu o rugăciune finală la Hagia Sofia, în timp ce Kemal Kilicdaroglu a adus un omagiu la Ankara fondatorului republicii laice, Mustafa Kemal Ataturk.
Allahu Akbar -„Dumnezeu este cel mai mare” - s-a auzit în momentul sosirii, la apus, a lui Erdogan la Sfânta Sofia. Fosta bazilică bizantină din secolul al IV-lea, pe care a transformat-o în moschee în 2020, este locul pe care Erdogan l-a ales pentru încheierea oficială a campaniei. Campania sa electorală, presărată cu invective şi ameninţări abia mascate la adresa adversarului său, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, a numărat până la trei întâlniri pe zi, toate transmise în direct la televizor.
Revenit în cartierul popular Kasim Pasa unde s-a născut, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a promis că „le va da o lecţie bună celor care vor să divizeze ţara”. Pe de altă parte, revenit cu o zi înainte la Ankara, Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, şi-a încheiat campania cu un omagiu simbolic adus fondatorului republicii turce, moderne şi laice, Mustafa Kemal Ataturk, pe al cărui mausoleu a aşezat garoafe roşii.
„Amintiţi-vă că guvernele vin şi pleacă, doar statul rămâne”, şi-a sfătuit Kilicdaroglu susţinătorii.
„Alegeţi statul, justiţia şi legea, nu spiritul partizan”, a adăugat el.
Editor : M.B.