Corespondență Digi24 din Ucraina: Toată lumea se așteaptă ca Odesa să fie următorul oraș bombardat. Sirenele sună și de două ori pe oră

Data actualizării: Data publicării:
rotaru
Reporterul Digi24 în Ucraina, Alexandru Rotaru, relatează din Odesa

Corespondență specială de la reporterul Digi24 în Ucraina, Alexandru Rotaru:

Noi suntem în Odesa în aceste momente și tocmai ce președintele Zelenski a declarat că Odesa este sigur următoarea țintă a forțelor armate ruse. Se așteaptă din moment în moment, nu știm dacă se vor adeveri informațiile sau dacă prognozele sumbre ale lui Zelenski se vor adeveri, dar toată lumea se așteaptă ca Odesa să fie următorul oraș bombardat.

Noi am decis puțin mai devreme să ne îndreptăm către centrul orașului, însă am renunțat imediat la idee pentru că s-au auzit din nou sirenele. Este pentru prima dată de când ne aflăm în Ucraina când sirenele se aud la o distanță mai mică de o oră.

Imaginile pe care le-am văzut din Irpin, aflat la 70 km în vest de Kiev sunt cutremurătoare. Este un oraș intens bombardat de forțele ruse, au fost distruse foarte multe case, foarte multe regiuni civile, foarte mulți oameni și-au pierdut viața. Momentan nu știm un bilanț oficial al victimelor de acolo, în schimb, consilierul ministrului de Interne de la Kiev a declarat în mai multe rânduri că fac eforturi disperate să caute sub dărâmături. Să caute sub dărâmături pentru că au informații sigure că acolo ar fi rămas mulți oameni, civili de toate vârstele, femei, copii care nu au reușit în timp util să se adăpostească într-un buncăr.

Se întâmplă și am pățit-o și noi să fii prins cu ceva, să cari ceva, să încerci să dai telefoane pentru a-ți asigura mișcările următoare și exact în acel moment să înceapă sirenele, motiv pentru care este imperios necesar să te adăpostești. La fel facem și noi, colegii mei Marian Tănase și George Caceauna sunt aici alături de mine și încercăm pe cât posibil să rămânem în siguranță.

Imaginile care vin din Mariupol sunt și ele puternice. Este pentru prima dată în 11 zile de conflict când civilii au început să iasă pe un coridor umanitar organizat de Crucea Roșie. Vorbim despre un șir impresionant de autocare cu oameni care vor să fugă din calea războiului. Nu știu încotro unde o vor apuca, însă știu că vor să își salveze viețile.

Și în Odesa situația este tensionată. Se simte o presiune pe toată lumea, însă, cu toate astea, civilii de aici sunt și ei eroi. Sunt eroi cei care au curajul să rămână, poate pentru că nu au unde să meargă sau poate au decis să își continue viața aici. Au fost foarte mulți oameni simpli cu care am vorbit și ne-au spus că și-au trăit aici viața, și-au făcut aici munca, și-au făcut aici copiii, familiile și ori nu au în alte parte unde să meargă, ori preferă să rămână aici până în ultimul moment.

Se roagă cu toții ca acel ultim moment să nu fie un moment cauzat de bombele rușilor, dar cu toate acestea dau dovadă de stoicism, parcă sfidând foarte hotărâți intenția lui Vladimir Putin de a induce panica în populație. Chiar dacă, vă spuneam la început, sirenele au sunat de două ori în mai puțin de o oră, civilii încearcă să își vadă de viață, mamele își plimbă copiii, oamenii ies la plimbare cu animalele lor de companie, bătrânii merg la cumpărături, dacă mai poți face cumpărături, pentru că, din păcate, Odesa începe să se confrunte și ea cu o penurie de alimente.

Noi nu am găsit produse alimentare în supermarketurile de aici, cum ar fi pâine de exemplu, nu se mai găsește în magazine. Sunt foarte multe benzinării care nu permit să alimentezi cu mai mult de 20 L de motorină sau benzină, tot din considerentul penuriei. Prețurile au sărit pur și simplu în aer, se dublează de la o zi la alta. Practic, produsele pe care ieri le cumpăram cu 20 de grivne, astăzi le-am găsit cu 40 de grivne. Așa este situația pentru toți ucrainenii.

Citiți și: Corespondență Digi24 din Ucraina: Sirenele sună din ce în ce mai des. Nu se știe care va fi momentul în care vor prevesti o tragedie

Corespondență Digi24 din Ucraina: La Odesa, tensiunea plutește în aer. Când ne-am cazat, am fost rugați să dormim îmbrăcați

Corespondență Digi24 din Ucraina. Haos și durere în gara din Odessa. Sute de oameni încearcă să urce în trenuri și să fugă din oraș

Corespondență specială din Ucraina. Copiii spun că nu mai pot merge, mamele îi îndeamnă: Încă puțin și ajungem unde nu mai cad bombe

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piața financiară o ia la vale după atacul Iranului asupra Israelului: crește prețul petrolului, scad bursele...
Digi FM
Valentina Pelinel și Cristi Borcea, 6 ani de la nuntă. Ea era model internațional și avea apartament la New...
Pro FM
Lady Gaga susține că viața ei s-a schimbat complet de când l-a cunoscut pe Michael Polanski: „Este cel mai...
Film Now
Zoe Saldana, seducătoare într-o rochie roșie cu decolteu foarte adânc. Rolul care i-ar putea aduce Oscarul
Adevarul
Greșeala comună legată de suplimente alimentare care duce la un efect secundar foarte jenant. Avertismentul...
Newsweek
Ce pensie trebuie să ai că să poți primi gratuități de mii de lei? 800.000 pensionari pot beneficia
Digi FM
Scenă șocantă la metrou: „Ce, nu mai am voie să îmi bat nevasta?”
Digi World
Cu ce să speli fructele și legumele eficient, ieftin și simplu, pentru a elimina pesticidele, bacteriile sau...
Digi Animal World
Ce a găsit un bărbat când se pregătea să-și spele rufele: „Era în haine, am rămas traumatizat”
Film Now
Halle Berry, selfie în care apare topless, acoperită doar cu un braț. 58 de ani în buletin, cu decenii mai...
UTV
Angelina Jolie a fost insotita de trei dintre cei sase copii ai sai la Festivalul de Film de la New York...