Coreea de Nord a efectuat un nou test cu lansatoare super-masive de rachete multiple, joi după-amiază, despre care susţine că a fost un succes, a informat vineri agenţia de ştiri KCNA, preluată de Reuters.
Autoritățile de la Seul au anunțat că forțele regimului de la Phenian au lansat, în cursul zilei de joi, două proiectile neidentificate care au căzut în Marea Japoniei.
Cel mai recent test cu „lansatoare super-masive de rachete multiple” arată progresele programului de dezvoltare de arme al Phenianului, potrivit KCNA. Succesul testului de joi a fost imediat raportat, iar liderul Kim Jong-un „şi-a exprimat satisfacţia” şi i-a felicitat pe oamenii de ştiinţă care au dezvoltat arma, precizează organul oficial de presă al regimului de la Phenian.
În august şi septembrie Phenianul a efectuat teste similare, care au fost supervizate personal de Kim Jong-un. De data aceasta, liderul nord-coreean nu a fost prezent la locul testului, menționează KCNA.
La rândul său, oficiosul nord-coreean Rodong Sinmun a publicat o fotografie cu lansatorul de rachete multiple, înconjurat de flăcări galbene şi de fum.
Testul de joi a confirmat că „sistemul de foc continuu” al lansatoarelor de rachete multiple este capabil „să distrugă total” un grup-ţintă al inamicului, printr-o lovitură-surpriză, scrie KCNA.
Reacții la Washington
„Coreea de Nord dă dovadă de un comportament tot mai agresiv”, a comentat senatorul republican Cory Gardner, preşedinte al subcomisiei pentru relaţii externe în Asia de Est şi Pacific şi politică internaţională de securitate cibernetică. „Această lansare şi agresiunea continuată a Coreei de Nord subliniază necesitatea ca administraţia Trump să se reangajeze faţă de o politică de presiune maximă” şi ca Congresul să impună noi sancţiuni împotriva guvernului nord-coreean, a mai spus Gardner.
Testul cu rachete, primul de la discuțiile de o zi între SUA şi Coreea de Nord de la 5 octombrie, din Suedia, care s-au încheiat fără un acord, intervine în contextul în care Phenianul atrage atenţia că se apropie termenul-limită stabilit pentru convorbirile cu Washingtonul privind denuclearizarea.
Sursă: Agerpres
Editare web: Luana Păvălucă