Ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a susținut, luni, în Consiliul de Securitate, că lansarea unui satelit spion în urmă cu câteva zile a fost un act „legitim” de autoapărare împotriva Statelor Unite, care îi „amenință” țara cu arma nucleară.
După două lansări eşuate în mai şi august, o rachetă a decolat, marţea trecută, din Coreea de Nord şi a plasat pe orbită satelitul militar de observare „Malligyong-1”, potrivit presei nord-coreene. Coreea de Sud a confirmat, joi, că lansarea pe orbită a fost un succes.
Ţările occidentale, Japonia şi Coreea de Sud au denunţat lansarea, la fel ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmând că utilizarea tehnologiilor de rachete balistice a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
„Nici o altă țară din lume nu se află într-o situaţie de securitate atât de critică precum Coreea de Nord”, a declarat, luni, ambasadorul nord-coreean, Kim Song, plângându-se că alte ţări „nu sunt supuse restricţiilor” privind sateliţii. „O ţară beligerantă, Statele Unite, ne ameninţă cu arme nucleare”, a adăugat el.
„Este dreptul legitim al Coreii de Nord, în calitate de altă parte beligerantă, de a dezvolta, testa, produce şi deţine sisteme de arme echivalente cu cele pe care Statele Unite le deţin sau le dezvoltă”, a mai spus el.
Ironizând acuzaţiile conform cărora tehnologia prin satelit ajută Nordul să-şi perfecţioneze rachetele, el a întrebat SUA dacă îşi trimit propriii sateliţi pe orbită „cu o catapultă”.
Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a respins justificările nord-coreene, declarând că exerciţiile militare comune „de rutină” dintre Statele Unite şi Coreea de Sud sunt „în mod inerent defensive”.
„Reducem în mod intenţionat riscurile şi demonstrăm transparenţa anunţând în prealabil exerciţii, cu date şi activităţi, spre deosebire de Coreea de Nord”, a adăugat ea, subliniind că aceste exerciţii nu au încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
Editor : Adrian Dumitru