Contraofensiva Kievului față în față cu „Șurubelnița de 16.000 km”. General SUA: „Ce fac ucrainenii e greu. Chiar și pentru americani”
Generalul american Mark Hertling, fost comandant al trupelor SUA din Europa, a criticat dur „capetele pătrate” care acuză „ritmul lent” al contraofensivei Kievului, dar și pe cei care susțin că generalii ucraineni ar trebui să gândească singuri mersul operațiunilor și să nu mai fie consiliați de ofițerii americani ori ai NATO. Hertling a folosit - referindu-se la criticile și comentariile făcute de cei „care nu au fost niciodată pe front” - expresia „șurubelnița de 16.000 de kilometri” („10.000 mile screwdriver”). Figura de stil, folosită de agenții americani operativi, se referă la superiorii ori analiștii care încearcă să „repare” o situație de pe teren dintr-un centru de comandă aflat la mii de kilometri distanță. În cazul de față, „șurubelnița” e un eufemism folosit de generalul american pentru acei critici ai contraofensivei, care dau sfaturi de la distanță, fără a cunoaște însă realitatea imediată de pe câmpul de luptă.
Hertling a apreciat, în același timp, felul în care se desfășoară contraofensiva ucraineană și l-a considerat „extrem de talentat” pe șeful trupelor Kievului, generalul Valerii Zalujnîi, cel direct responsabil de planificarea și executarea acestei operațiuni extrem de dificile.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Când aud că armatele NATO nu au fost implicate în astfel de operațiuni, în timp ce Zalujnîi a fost, îmi vine să zâmbesc”, a spus generalul american. „Pentru că, în realitate, da, NATO a realizat astfel de operațiuni, iar Zalujnîi, nu. Nu intenționez să îl jignesc pe Zalujnîi, dar NATO a fost implicată în operațiuni pe scară largă de lovire, strângere de informații, deplasare de trupe, logistică, planificare la nivel de stat major și jocuri de război, atât în exerciții cât și în luptă reală. Deși generalul Zalujnîi este extrem de talentat, el nu a mai avut coordonat până acum operațiuni ofensive la scară mare, care să implice zeci de brigăzi de luptă”.
În acest moment, el (Zalujnîi) dirijează operațiuni cinetice (care presupun atacuri multiple ce necesită folosirea intensă de forțe cobinate cu scopul de a provoca breșe în apărarea inamică), pe care le sincronizează cu strângerea de informații/lovirea de ținte, și punerea la punct a logisticii pentru operațiuni care includ forțe convenționale, trupe speciale, trupe teritoriale, acțiuni ale partizanilor din spatele liniilor inamice”
În plus, a mai arătat fostul comandant al trupelor SUA din Europa, șeful armatei ucrainene trebuie să ia în calcul felul în care își mută rezervele la locul și momentul potrivit, trebuie să țină cont de modul în care sunt combinați în unitățile de luptă recruții recent mobilizați cu militarii care au experiență de luptă („veteranii”). De asemenea, Zalujnîi mai trebuie să coordoneze coridoarele umanitare și deplasarea unităților non-combatante din zonele de operații etc.
Toate acestea în timp ce șeful armatei ucrainene execută atacuri pe scară largă cu scopul de a crea breșe (în apărarea rusă), pe mai multe axe, pe un front de 400-600 de kilometri.
Practic, Mark Hertling chiar a recunoscut, într-un articol de opinie publicat cu aproape o lună în urmă, că „ceea ce încearcă ucrainenii să facă e greu, chiar și pentru americani”.
Recent, trupele ucrainene au reușit „să spargă” prima linie principală de fortificații din cadrul așa-numitei „linii Surovikin” de-a lungul căreia rușii și-au organizat apărarea în fața contraofensivei armatei ucrainene.
Armata ucraineană a spart prima linie de apărare, de lângă localitatea Robotîne, în direcția Zaporojie și se îndreaptă spre satul Verbove - un alt obiectiv important al forțelor Kievului.
Pe hârtie, totul e simplu: „Du-te acolo, trage în direcția aia, te ascunzi acolo, distruge aia”
Mark Hertling l-a citat pe fostul general prusac și marele teoretician al războiului, Carl von Clausewitz, care spunea că „războiul e simplu, dar lucrurile simple sunt dificile (greu de făcut)”. Același von Clausewitz a definit conceptul de „fricțiune” pe câmpul de luptă - practic elementul de necunoscut/hazard care riscă să dea peste cap planul inițial.
„Cei care nu au fost pe un câmp de luptă rareori înțeleg implicațiile pe care le au tot felul de factori externi asupra bătăliei: introducerea de noi echipamente, executarea unei misiuni dificile pentru prima oară, recruții fără experiență, vremea”, a spus generalul Hertling.
Hertling a mai comentat un articol din New York Times în care era descrisă situația dificilă în care se aflau trupele ucrainene aflate în contraofensivă, blocate în câmpuri de mine, constant sub focul artileriei și al elicopterelor ruse.
„Unitățile s-au pierdut, o unitate a fost nevoită să amâne un atac de noapte și să-l declanșeze în zori, ceea ce a dus la pierderea avantajului surprizei. Altă unitate s-a comportat atât de prost, încât comandanții au scos-o cu totul de pe linia frontului - înlocuți acum «ruși» cu «Forțele Inamice» și nu este deloc departe de ce mi s-a întâmplat cu o brigadă pe care am comandant-o într-un scenariu din cadrul unui joc de război”, a spus generalul american.
„Diferența e că trupele ucrainene s-au aflat sub foc real, care a dus la pierderi reale și la distrugerea reală a echipamentelor militare. Da, sigur, totul e foarte simplu: du-te acolo, trage în direcția aia, te ascunzi acolo, distruge aia - dar aceste lucruri atât de simple sunt teribil de dificile”
De asemenea, Mark Hertling a postat o fotografie care îl prezintă pe generalul Zalujnîi, împreună cu alți ofițeri ai armatei ucrainene, alături de actualul comandant al trupelor Aliate în Europa, generalul SUA Cristopher Cavoli și adjunctul său, amiralul britanic, Tony Radakin, cu toții aplecați deasupra unei mese pe care se află hărți și rapoarte.
„Discuțiile purtate între lideri miliari sunt cu totul diferite față de ce se comunică public. Din experiența mea, astfel de schimburi de experiență - atât în luptă cât și în cadrul exercițiilor de antrenament - sunt extrem de utile. Sunt convins că generalul Zalujnîie e recunoscător pentru acest sprijin”, a spus Mark Hertling.
Generalul SUA a arătat că, în prezent, armata ucraineană nu a ajuns încă la capacitatea de a implementa „armele combinate” suficient de „mature și antrenate” și nici nu dispune de o forță aeriană suficientă care să se poată sincroniza cu forțele terestre pentru a le ajuta în operațiunile militare. „Sincer, la fel ca în cazul antrenării tacticilor de arme combinate, e nevoie de un efort substanțial dincolo de simpla livrare de avioane F-16, pentru a avea un efect pe câmpul de luptă. Dar acea zi va veni”, a spus Hertling.
Editor : Mihnea Lazăr
- Etichete:
- armata ucraineana
- general american
- razboi în ucraina
- contraofensivă ucraineană
- robotîne
- valerii zalujnîi
- linia surovikin
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News