Video Continentul african se rupe în două, pe mii de kilometri au apărut fisuri imense. Un nou ocean s-ar putea forma
Data actualizării: Data publicării:
Continentul african se rupe încet, dar sigur. Procesul este extrem de lent și de lungă durată. Cercetătorii spun că ar putea dura între 5 și 10 milioane de ani până când Africa de Est să se rupă de restul continentului, iar între cele două suprafețe de uscat să apară un nou ocean, scrie IFL Science.
Procesul este asociat cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume, care se întinde pe mii de kilometri și traversează mai multe țări din Africa: Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.
De altfel, încă din 2004, geologii spuneau că placa africană se va împărți în două: placa somaleană - mai mică și placa nubiană - mai mare, care se vor îndepărta una de alta într-un ritm foarte lent, de doar câțiva milimetri pe an.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În 2018, o informație privind apariția unei fisuri în Kenya a devenit virală. Mulți au susținut că aceasta era dovada că Africa se rupe în două. Deși informația poate fi legată de EARS, este puțin probabil ca aceasta să fie dovada marii rupturi a Africii, fiind mai degrabă doar o formă a activității de rifting a văii. EARS se află în acest proces de aproximativ 25 de milioane de ani în urmă, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continent.
Cu toate acestea, în 5 - 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la o lume diferită drastic. În acest interval de timp, este posibil să apară un nou ocean între cele două plăci de continent.
Oricât de ciudat ar părea, suprafața Pământului este într-o mișcare constantă, extrem de lentă. Apariția lumii, așa cum o cunoaștem este relativ nouă, mai scrie IFL Science. Pământul și oceanele pe care le vedem astăzi sunt rezultatul mișcării timp de milioane de ani a plăcilor tectonice care se unesc ca un puzzle.
Ne putem gândi doar la despărțirea pe care Pământul a văzut-o acum aproximativ 138 de milioane de ani, când America de Sud și Africa s-au împărțit. Dacă ne uităm la coasta de vest a Africii și la coasta de est a Americii de Sud, vom observa că se potrivesc ca două piese de puzzle, evidențiind modul în care aceste continente au fost odată unite.