Alex Castellanos, un consultant politic cu experiență, implicat în campaniile electorale ale republicanilor Jeb Bush și Mitt Romney, afirmă că cele mai recente sondaje de opinie făcute publice, referitoare la intenția de vot a americanilor, sunt eronate, pentru că nu au luat în considerare schimbarea majoră produsă în procesul de înregistrare a alegătorilor - ceea ce, în opinia lui, ar putea înclina balanța în favoarea lui Donald Trump, scrie New York Post.
Într-o intervenție la Fox News, în cadrul emisiunii Special Report, Castellanos crede că sondajele - care arată o diferență foarte mică între Trump și vicepreședinta Kamala Harris — nu țin cont de un „entuziasm republican în creștere”.
„Ceea ce cred că le scapă, undeva, în spatele datelor culese, este un schimbare majoră în procesul de înregistrare a alegătorilor. În 31 de state se practică înregistrarea alegătorilor pe partide. În ultimii patru ani, în 30 dintre ele s-a înregistrat o creștere a numărului celor înregistrați în zona republicană mișcare spre republicani”, a spus consultantul politic american.
„Cred că există, nu îl voi numi chiar val, dar cred că există mai mult entuziasm în a se înregistra de partea republicană. Ori, dacă mă înregistrez ca alegător republican, fie că mi-am schimbat intenția de vot, fie am ales pentru prima dată să mă înregistrez”, a continuat el.
Castellanos a sugerat că eșecul de a recunoaște acest impuls este vinovat pentru lipsa de variație statistică în sondajele care apar în ultimele zile înainte de ziua alegerilor.
„Cred că sondajele sunt greșite. Toți pierdem din vedere un lucru: ne oferă același rezultat din nou și din nou, nu există deloc variație statistică. E ca și cum ni s-ar spune că urmărim un meci de baschet în care mingea este disputată de ambele echipe chiar în fiecare fază”, a spus Castellanos.
Comentariul consultantului politic apare în contextul în care în cele mai recente sondaje ale intenției de vot a americanilor, efectuate în acest sfârșit de săptămână, în șase din cele șapte state cheie în determinarea câștigătorului, rezultatele competitorilor sunt atât de apropiate încât se află în marja de eroare.
Conform ultimei serii de sondaje efectuate în statele-cheie, realizate de New York Times și Siena College, singurul rezultat care indică un lider clar în intenția de vot este Arizona, în care Trump are un avans de patru puncte procentuale în fața lui Harris. În rest
Acest lucru vine în contextul în care câteva sondaje recente de weekend au arătat că șase din cele șapte state-cheie sunt atât de apropiate încât se află în marja de eroare — cu singurul care arată un lider clar fiind Arizona, unde Trump este în avans cu patru puncte. În rest, Trump s-ar impune la limită în Pennsylvania și Michigan (48% față de 47% ), iar Harris ar fi învingătoare în Nevada (49% față de 46%), Carolina de Nord (48% față de 46%), Wisconsin (49% față de 47%) și Georgia (48% față de 47%).
Între timp, și alți sociologi, cu înaltă expertiză în domeniul sondării opiniei publice — inclusiv expertul Nate Silver — au început, de asemenea, să ridice întrebări cu privire la rezultatele sondajelor din ultimele zile, afirmând institutele care le-au efectuat le-ar putea „înregimenta”, pentru evitarea publicării unui punct de vedere izolat.
Editor : C.S.