Consilierul lui Biden: Pacea nu ar trebui impusă Ucrainei din exterior

Data actualizării: Data publicării:
consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan
Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Foto: Profimedia Images

Consilierul de securitate al SUA, Jake Sullivan, susține că „orice plan de pace care urmărește să impună, în esență, pacea și libertatea în Ucraina, nu este unul corect sau durabil”. De asemenea, acesta punctează că pacea nu ar trebui impusă Ucrainei din exterior, potrivit Politico.

„Cred că orice plan de pace care urmărește să impună, în esență, pacea asupra poporului ucrainean, care respectă principiile fundamentale ale suveranității și integrității teritoriale, democrația și libertatea, nu este corect sau durabil”, a declarat Sullivan în cadrul Strategiei europene anuale de la Yalta, potrivit Politico.

Din momentul în care Vladimir Putin a început războiul din Ucraina au fost propuse diverse inițiative pentru a pune căpat conflictului din Ucraina. Printre acestea s-au numărat „misiuni de pace”, autodeclarate de premierul ungar Viktor Orban. Însă, doar propunerea de pace lansată de Vladimir Zelenski include restituirea tuturor teritoriilor ucrainene puse sub sechestru de Rusia.

China și Rusia au propus, de exemplu, înceterea focului și înghețarea liniei frontului, însă nu a cerut opinia Kievului înainte de a face publice propunerile. Cu toate astea, ambele state au consultat părerea Kremlinului.

De cealaltă parte, Putin dorește că Kievul să ofere Moscovei patru regiuni ucrainene pe care nu le controlează pe deplin și să își demilitarizeze armata, însă fără a oferi garanții că un alt război va începe în viitor, potrivit Politico.

Planul dorit de administrația Trump

Candidatul republican la funcția de vicepreședinte al SUA, JD Vance, susțină că acordul de pace dintre Ucraina și Rusia, în opinia administrației Trump, ar trebui să oglindească propunerile lui Putin. Adică inclusiv ca Ucraina să nu adere la NATO sau UE.

„Ceea ce arată probabil este că linia actuală de demarcație dintre Rusia și Ucraina devine ca o zonă demilitarizată, puternic fortificată pentru ca rușii să nu invadeze din nou. (...) Ucraina rămâne o suveranitate independentă. Rusia primește garanția neutralității de la Ucraina. Nu se alătură NATO și alte instituții aliate. Germanii și alte națiuni trebuie să finanțeze reconstrucția Ucrainei”, a declarat Vance într-un interviu, potrivit sursei citate.

Planul administrației Trump pentru pace nu include costuri pentru Rusia pentru a compensa agresiune și distrugerea unei mari părți din Ucraina. JD Vance a repetat afirmația că Europa, nu Rusia, ar trebui să plătească pentru reconstrucția Ucrainei.

Donald Trump a declarat, într-o conferință, că invazia rusiă nu s-ar fi întâmplat dacă acesta ar fi fost președinte al SUA la vream actuala. Republicanul a afirmat că „administrația americană actuală este slabă”.

În timpul dezbaterii prezidențiale din USA, Trump a evitat de două ori întrebarea dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei. În schimb, a afirmat că războiul trebuie să se termine. Potrivit Politică, într-un videoclip de la conferința de la Kiev, Trump a afirmat că dacă va câștiga în noiembrie, atunci va pune capăt rapid conflictului dintre Ucraina și Rusia.

De cealaltă parte, consilierul pentru securitate națională al SUA, nu este de acord cu sugestiile potrivit cărora războiul din Ucraina poate fi rezolvat „într-o singură zi din exterior”.

„Oricine, care face un pas înainte și spune că ar putea rezolva războiul din Ucraina într-o singură zi, din exterior, trebuie să te întrebi de ce parte îl vor rezolva. Și cred că asta ar trebui. să fie o sursă de îngrijorare reală”, a spus Sullivan, care a precizat că nu se referă în mod specific la afirmațiile făcute de Donald Trump.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei