Invazia rusă în Ucraina are ecouri până la Svalbard, arhipelag situat între Norvegia continentală și Polul Nord. 2.000 de oameni trăiesc în Longyearbyen, cel mai mare oraș de aici. Chiar și în această regiune izolată, războiul din Ucraina își face simțită prezența, pentru că aici există o așezare rusă, cu oameni loiali lui Vladimir Putin - o sursă continuă de tensiuni. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.
Ne apropiem de arhipelagul Svalbard, în nordul îndepărtat al Norvegiei.
Cel mai mare oraș, Longyearbyen, este adesea numit cea mai nordică așezare de pe Pământ. Dar chiar și aici, oamenii simt consecințele războiului din Ucraina.
Ronny Brunvoll este șeful „Visit Svalbard” - agenția locală de turism. Înainte de război, oamenii colaborau cu comunitatea rusă din zonă. Acum, legăturile au fost întrerupte.
Ronny Brunvol, operator de turism: Când a izbucnit totul în februarie 2022, a fost o situație tensionată în Longyearbyen și în rândul companiilor.
Îl vizităm pe Arild Olsen, primarul din Longyearbyen. Este o comunitate mică, în care sunt oameni din mai multe regiuni ale planetei.
Svalbard face parte din Norvegia, dar conform unui tratat semnat în 1920, rușii, precum și alte națiuni, au dreptul să trăiască și să lucreze aici. Timp de multe decenii, totul a mers bine.
Dar cum, Olsen se teme că războiul ar putea duce la conflicte. Un motiv, spune el, este că mulți rezidenți ruși promovează propaganda Kremlinului.
Arild Olsen, primarul din Longyearbyen: Văd cum aceleași lucruri care vin de la Kremlin vin și de la Barentsburg. Și văd că în cele două locuri - Kremlin și Barentsburg- există aceleași acțiuni de propagandă.
Pe 9 mai, de exemplu, locuitorii așezării rusești Barentsburg au organizat o așa-zisă paradă a victoriei. Astfel de acțiuni pe pământ norvegian sunt văzute de mulți localnici drept o provocare.
Ne hotărâm să mergem la Barentsburg, pentru o imagine completă a situației. Vara, barca este singura modalitate de a ajunge acolo.
Barentsburg, cu mina sa de cărbune și industria turistică, este deținută și administrată de compania de stat rusă Trust Arktikugol.
Ruslan Safin lucrează pentru companie, la fel ca toată lumea de aici. El ne spune cum s-a schimbat viața în așezare de când Rusiei i-au fost impuse sancțiuni.
Ruslan Safin, inginer minier: Când au introdus sancțiuni, nimeni nu s-a gândit la locuri precum Spitsbergen. Am crezut că e o prostie. De ce? Pentru că acesta este un loc foarte special, inclusiv în privința logisticii și livrărilor. Dacă toate granițele sunt blocate și livrările oprite, ar putea fi pur și simplu un dezastru ecologic. Adversarii noștri nu se gândesc la asta, nu iau în calcul evoluția ulterioară a situației.
Ei spun că încă au relații bune cu celelalte națiuni din Svalbard, că nimic nu s-a schimbat de la începutul războiului. Dar auzim și că vin tot mai puțini turiști și că este tot mai greu să obții provizii sau anumite bunuri.
Cu toate acestea, cei mai mulți oameni cu care vorbim, inclusiv directoarea școlii locale, spun că sunt fericiți să locuiască aici, în nordul îndepărtat al Norvegiei.
Tatiana Betcher, directoarea școlii din Barentsburg: Nu există conflicte sau confruntări dure aici. Cred că oamenii au puncte de vedere diferite, înțeleg diferit evenimentele. Dar nimeni nu se ceartă cu ceilalți. Toată lumea înțelege că suntem împreună pe această insulă. Nu poți să pleci pur și simplu, trebuie să găsești cumva un numitor comun.
Cu toate acestea, la un concert în onoarea minerilor, cântecele patriotice rusești pot oferi o altă impresie.
Cu resursele sale și noile rute maritime, Arctica este crucială pentru Kremlin, care încearcă să-și extindă influența. Rusia vrea să investească mai mulți bani în noi proiecte de cercetare și turism. Dar în acest moment, Barentsburg este destul de izolat.
Unii muncitori au plecat. Înapoi în Longyearbyn, ne întâlnim cu unul dintre ei. Daria Arnautova este din estul Ucrainei. A părăsit așezarea rusă după 10 ani, când a început războiul. Spune că nu mai poate trăi acolo.
Daria Arnautova: De la început, au fost mulți oameni din Ucraina care au susținut Kievul. Și ei, la fel ca noi, și-au reziliat contractele și au început să plece. Dar sunt și mulți din Ucraina, din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, care țin partea Rusiei...
Conflictul continuă, spune Daria Arnautova. Odată cu creșterea tensiunilor în nord, războiul din Ucraina are consecințe în regiuni pe care este posibil ca Moscova să nu le fi luat în calcul.