Companiile globale se reorientează spre estul Europei din cauza inflației

Data publicării:
Workers standing in quarry
Companiile globale se reorientează spre estul Europei din cauza inflației. Foto: Profimedia Images

Companiile din Europa Centrală care oferă servicii de business cu preţuri reduse pentru firmele multinaţionale au început să îşi accelereze planurile de expansiune, în condiţiile în care inflaţia ridicată determină firmele globale să se îndrepte spre regiune pentru a-şi reduce costurile şi a-şi îmbunătăţi marjele, transmite Reuters.

Din Praga şi până la Varşovia şi Budapesta, companiile occidentale au încercat de mult timp să profite de forţa de muncă educată din regiune pentru outsourcing sau servicii de business. Acum, în pofida reducerii decalajelor salariale şi a faptului că costurile cresc mai rapid decât în Europa Occidentală, centrele de servicii de business din Europa Centrală, care au înflorit în perioada pandemiei, au început să îşi crească forţa de muncă în timp ce alte sectoare, cum este cel manufacturier, se diminuează în contextul războiului din Ucraina şi al exploziei costurilor la energie.

Un exemplu este firma Pure Storage din Silicon Valley. Acest dezvoltator de hardware şi software pentru flash-data a anunţat în luna septembrie că îşi dublează numărul de ingineri de la centrul din Praga şi are de gând să îl dubleze din nou în 2023 şi în 2024. 

Este mai eficient să angajezi un inginer în Praga decât la Mountain View, chiar şi dacă iei în calcul inflaţia, spune Paul Melmon, directorul centrului Pure Storage din Praga.

Sectorul de servicii de business a crescut de la aproape zero în urmă cu 25 de ani la o industrie care angajează aproape 800.000 de persoane în Europa Centrală, fiind un motor din ce în ce mai important pentru economiile locale.

Un studiu efectuat de Asociaţia liderilor de servicii de business (ABSL) din Cehia a estimat că gradul de ocupare în acest sector va creşte cu 11% în 2022 şi cu 13% în 2023. 

Odată cu creşterea inflaţiei în Vest, această regiune vede cum din ce în ce mai mulţi investitori vin şi îşi înfiinţează centre şi noi tipuri de servicii, a spus directorul ABSL, Jonathan Appleton.

Decalajul salarial s-a redus în ultimii ani pe măsură ce ritmul de creştere economică din Polonia şi Cehia l-a devansat pe cel al ţărilor occidentale. Dar chiar şi aşa costurile cu forţa de muncă în regiune sunt în continuare cu 40% până la 50% mai mici, susţin experţii citați de Agerpres.

În Polonia, unde peste 400.000 de oameni lucrează în servicii de business, sectorul este aşteptat să înregistreze un ritm anual de creştere de aproape 8%, în pofida faptului că salariile au o creştere de două cifre, inflaţia este la 17,2% iar ţara vecină Ucraina a fost invadată de Rusia.

În Polonia avem foarte mulţi tineri care învaţă, studiază şi cunosc limbi străine, de aceea potenţialul de creştere este mare şi acest lucru este influenţat şi de inflaţia ridicată din Occident, a spus Lukasz Gebski, director general la operatorul de call centere Teleperformance Polska.

În paralel, alte regiuni globale pentru outsourcing încep să se confrunte cu dificultăţi. 

În India, exportatorii de IT precum TCS, Wipro şi Infosys s-au confruntat cu diminuarea marjelor în ultimele trimestre pe măsură ce încearcă să îşi păstreze angajaţii în contextul unei pierderi generale de talente.

Însă în Europa Centrală, unde PIB-ul Cehiei este aşteptat să crească cu 2,3% în 2022 şi cu 1,1% în 2023, în timp ce economia poloneză este aşteptată să încetinească de la 4,7% în 2022 până la 1,4% în 2023, serviciile de business oferă un segment economic luminos.

La firma Comdata, unde 1.500 de angajaţi în Cehia şi Ungaria lucrează în domeniul serviciilor telefonice, afacerile sunt înfloritoare graţie creşterii inflaţiei şi costurilor pentru companiile occidentale. Compania intenţionează să angajeze 300 de persoane în 2022 şi 2023, spune directorul regional Jan Nedelnik.

Pe măsură ce din ce în ce mai multe companii încearcă să îşi reducă costurile cu mâna de lucru, ele îşi vor muta serviciile din Europa occidentală. În ultimele două trei luni am văzut cum au crescut cererile pentru posturile de vorbitori de limbile germană, franceză, spaniolă şi engleză. Această tendinţă va continua, spune Jan Nedelnik.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”