Comisia Europeană a anunțat că va analiza decizia Poloniei de a renunța la un sistem disciplinar pentru judecători, despre care criticii spun că este un instrument de presiune asupra judecătorilor, notează Reuters.
Anunțul Poloniei a venit săptămâna trecută înainte de termenul limită stabilit pentru data de 16 august de executivul comunitar al UE pentru desființarea Camerei Disciplinare care controlează judecătorii Curții Supreme despre care oficialii UE spun că este folosită pentru a face presiuni asupra judecătorilor sau pentru a exercita controlul politic asupra deciziilor judiciare.
De altfel, termenul limită pentru desființare rămâne neschimbat, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei în conferința de presă de marți.
Anterior, la sfârșitul săptămânii trecute, preşedintele principalului partid din coaliţia conservatoare aflată la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că Varşovia va renunţa la Camera disciplinară a Curţii Supreme, un aspect controversat al reformei sistemului său de justiţie.
„Vom suprima Camera disciplinară a Curţii Supreme în forma în care funcţionează în prezent şi astfel va dispărea şi obiectul litigiului (cu UE)”, a declarat preşedintele PiS într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP. De asemenea, primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menţionat politicianul polonez.
Totodată, la 14 iulie, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este „ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive”.
Citește și: Ministrul polonez al justiției: Polonia nu trebuie să rămână în Uniunea Europeană cu orice preț
Editor : Marco Badea