Parlamentul European a votat rezoluţia în care solicită acordarea Republicii Moldova a statutului de ţară candidată la aderarea la UE

Data actualizării: Data publicării:
Imagine de sus a plenului din Parlamentul European.
Parlamentul European, sala de plen. Foto: Getty Images

Parlamentul European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Tot joi, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat optimismul că raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie.

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, informează deschide.md şi Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluţie.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

Siegfried Mureşan: „Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată”

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

„Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenţionează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniţi! Noi trebuie să muncim şi să facem toţi paşii necesari”, a declarat Siegfried Mureşan.

Membrii Parlamentului European au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană. Vicepreşedinta Parlamentul European, Heidi Hautala, a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.

„Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situaţie fragilă pentru a fi capabilă să obţină în sfârşit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependenţă energetică faţă de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european. Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol îngheţat un adevărat pericol şi acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”, a subliniat vicepreşedinta PE.

Şi eurodeputatul polonez Andrzej Halicki a declarat în plenul Parlamentului European că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să sperie acum Republica Moldova şi pe cetăţenii săi.

„Este un moment istoric şi dramatic. Putin încearcă să sperie Republica Moldova şi pe cetăţenii săi, dar nu va reuşi. Republica Moldova va fi o ţară independentă şi speră la o colaborare apropiată cu Uniunea Europeană. Nici măcar vorbitorii de rusă nu vor ajutor din partea Rusiei. Ei îşi doresc să trăiască în pace. De aceea, avem nevoie de o cooperare mai apropiată. Cuvintele nu sunt suficiente”, a menţionat eurodeputatul.

Parlamentarii europeni au apreciat, de asemenea, că Republica Moldova a depus eforturi şi a început reforme serioase, iar în cazul războiului din Ucraina, s-a comportat exemplar, inclusiv ajutând refugiaţii ucraineni.

Eurodeputatul Dragoş Tudorache, care este şi raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat că această ţară se confruntă acum cu mai multe crize, însă rămâne loială aspiraţiilor europene.

„Mesajul politic cel mai important pe care cred eu că trebuie să-l dăm Republicii Moldova este că ei sunt cetăţenii Europei Unite şi noi, de aici, din Parlamentul European, recunoaştem perspectiva de a deveni cetăţeni ai UE. Ne aflăm într-un moment istoric, care va avea urmări istorice. Haideţi să ne asumăm o decizie politică curajoasă şi decizii îndrăzneţe”, a afirmat Dragoş Tudorache.

Comisar european: Raportul privind aderarea Republicii Moldova la UE, încheiat până la summitul din iunie

Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană, înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie, a arătat joi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi.

„Este un proces lung şi complicat, dar având în vedere situaţia actuală, vom lucra într-un mod accelerat”, a afirmat Oliver Varhelyi în plenul Parlamentului European, care a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Comisarul Varhelyi a explicat că, la solicitarea Consiliului UE (în care sunt reprezentate guvernele celor 27 de state membre), Comisia lucrează la un aviz privind posibila aderare a Republicii Moldova, căreia i-a dat spre completare câteva chestionare pentru a evalua situaţia în care se află.

În aceste formulare, sunt abordate aspecte politice şi economice, precum şi concordanţa legislaţiei şi standardelor ţării cu acquis-ul comunitar, sector cu sector.

Varhelyi a indicat că a primit deja răspunsurile din partea autorităţilor moldovene şi odată ce raportul de evaluare va fi redactat, Consiliul este organismul care va trebui să decidă cu privire la acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova.

„Nu avem încă un calendar precis pentru adoptarea acestui aviz, dar ne pregătim în aşa fel încât aceasta să se întâmple înaintea Consiliului European”, preconizat pentru 23-24 iunie, a spus Varhelyi, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Bani pentru refugiații ucraineni din Moldova

Comisarul european a afirmat că „asistăm la suferinţe umane extreme, când mulţi şi-au pierdut viaţa, mulţi au părăsit Ucraina” din cauza războiului declanşat de Rusia în această ţară şi a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea refugiaţilor.

„UE a sprijinit Republica Moldova în timpul pandemiei, în timpul crizei gazelor din toamna trecută şi va continua să acorde sprijin refugiaţilor acestui război neprovocat”, a mai spus Oliver Varhelyi.

Astfel, Bruxellesul a acordat deja un ajutor umanitar de 30 de milioane de euro pentru refugiaţii ucraineni din Republica Moldova şi alte 15 milioane suplimentar pentru echiparea poliţiei de frontieră moldovene „pentru gestionarea migraţiei şi pentru a ajuta ca oamenii să se deplaseze în siguranţă în Republica Moldova şi dincolo de frontiera ei”, a indicat el.

În acelaşi timp, Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) supervizează aceste operaţiuni în Republica Moldova cu până la 80 de funcţionari care activează împreună cu agenţi de frontieră moldoveni.

În plus, UE a oferit Chişinăului alte 3 milioane de euro sub formă de ajutor.

UE ajută Chişinăul în privinţa securităţii cibernetice

Ţinând cont de ultimele incidente din regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, susţinută de Rusia, Varhelyi a declarat că Bruxellesul monitorizează această situaţie şi lucrează pentru a ajuta Chişinăul în privinţa securităţii cibernetice, a ameninţărilor hibride, combaterii dezinformarea şi sprijinului logistic pentru armata Republicii Moldova.

„Noi susţinem suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, UE este în continuare adepta găsirii unei soluţii paşnice la conflictul din Transnistria, sprijinind-o cu planuri de rezilienţă, redresare pe termen lung”, a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat miercuri Republica Moldova, unde a declarat că Uniunea Europeană urmează să-şi sporească anul acesta ajutorul militar către această ţară cu echipamente suplimentare, despre care Chişinăul a precizat ulterior că nu vor fi arme letale.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...