Serviciile speciale ucrainene sunt cel mai probabil responsabile pentru o serie de atacuri cu drone și operațiuni la sol lansate împotriva unei miliții susținute de mercenarii Wagner în apropiere de capitala Sudanului, potrivit unei investigații CNN, ceea ce demonstrează că efectele războiului din Ucraina s-au extins mult mai departe de linia frontului.
O sursă din armata ucraineană a descris operațiunea ca fiind mâna unei „armate non-sudaneze”. Întrebat dacă Kievul se află în spatele atacurilor, sursa a spus doar că „serviciile speciale ucrainene probabil că sunt responsabile” pentru lansarea operațiunii.
Operațiunea a inclus o serie de atacuri asupra grupului paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF), despre care se crede că a primit ajutor din partea Wagner, grupul de mercenari ruși, în conflictul cu armata sudaneză.
CNN nu a putut confirma implicarea Ucrainei în aceste atacuri, dar imaginile par asemănătoare cu atacurile cu dronă executate de obicei de armata ucraineană împotriva soldaților ruși.
Două drone comerciale folosite de multe ori de ucraineni au fost implicate în cel puțin opt dintre atacuri. Cuvinte scrise în ucraineană pot fi văzute pe dispozitivul cu care dronele sunt controlate, iar tactica prin care drona se aruncă direct asupra țintei este rar întâlnită în luptele din Sudan și alte zone din Africa.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Atacurile secrete executate de Ucraina în Sudan ar marca o extindere dramatică și provocatoare a teatrului de război împotriva Moscovei.
O sursă importantă din armata sudaneză a spus că nu are nicio informație despre vreo operațiune ucraineană în Sudan și că nu crede că a existat așa ceva.
Mai mulți oficiali americani au părut să nu cunoască nimic despre presupusa operațiune și s-au arătat surprinși că forțele ucrainene ar fi lansat atacuri cu drone și trupe la sol.
În filmări se poate vedea o succesiune de atacuri cu dronă în zona orașului Omdurman, aflat pe partea cealaltă a Nilului față de capitala Khartoum, una dintre principalele puncte de luptă între cele două tabere rivale.
Convoi Wagner uriaș cu arme pentru rebelii din Sudan
Atacurile au fost lansate la doar două zile după ce Wagner a trimis un convoi mare de camioane cu armament pentru RSF din Ciad printr-un punct de frontieră din sud-vestul Sudanului. Imaginile din satelit arată peste 100 de vehicule, printre care zeci de camioane, în baza militară al-Zurug controlată de rebelii susținuți de Wagner.
Faptul că armele au venit din Ciad arată că Rusia și Wagner și-au extins sfera de influență în Africa, despre care se credea că ar include doar Mali, Sudan, Republica Centrafricană și Libia.
Una dintre filmări arată cel puțin trei luptători străini care par să ia cu asalt o clădire. Soldați sunt echipați cu dispozitive de vedere pe timp de noapte, iar unul dintre soldați are un lansator de rachete. Raidul a fost geolocalizat de CNN într-un cartier din Omdurman în apropiere de zonele unde au avut loc atacurile cu dronă.
„În jur de 90% din armele RSF au venit de la Wagner”, a spus sursa din armata sudaneză, adăugând că aprovizionarea cu arme a continuat fără oprire în ciuda morții liderului grupului, Evgheni Prigojin, și a adjunctului său, Dmitri Utkin.
Kremlinul și-a consolidat controlul asupra operațiunilor Wagner din Africa și a continuat să integreze grupul în structura Ministrului rus al Apărării.
„Pentru noi, Kremlinul și Wagner au devenit unul și același”, a spus sursa din armata sudaneză citată de CNN.
În ultimul an, ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a călătorit de trei ori în Africa, vizitând cel puțin 10 țări. „Strategia noastră nu este să înlocuim Rusia, ci să eliberăm Africa din ghearele Rusiei”, a spus Kuleba într-un interviu recent.
Editor : Raul Nețoiu