Trei rânduri de gard electrificat, sârmă ghimpată, camere de securitate, un paznic militar și ferestre cu bare și sticlă reflectorizantă – așa arată cel mai nou lagăr de detenție construit de regimul Lukașenko pentru disidenții politici, în mijlocul unei campanii brutale de represiune împotriva propriei populații.
Conform imaginilor CNN și declarațiilor martorilor oculari, lagărul de detenție a fost recent construit și se află la câțiva kilometri de capitala Belarusului, Minsk, în apropiere de Novokolosovo.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Lagărul a fost construit chiar pe locul unui vechi depozit de rachete sovietic, pe o suprafață de aproximativ 81 de hectare.
Anterior, opozanții bieloruși și-au exprimat îngrijorările cu privire la posibilitatea ca regimul dictatorial al lui Lukașenko să recurgă la folosirea unor astfel de sisteme barbare de detenție în lupta sa împotriva opoziției politice.
Înainte de aniversarea de pe 9 august a alegerilor prezidențiale controversate prin care Lukașenko s-a reînscăunat pentru al șaselea mandat și a protestelor masive care au urmat, oamenii s-au confruntat cu un nou val de represiune din partea statului. Tensiunile ar putea crește din nou puternic înainte de un referendum constituțional plănuit pentru finalul acestui an sau pentru începutul lui 2022.
„Nu este surprinzător că Lukașenko construiește ceva ce seamănă cu un lagăr de concentrare. Știe că un nou val de proteste este inevitabil. Poate fi declanșat de declarațiile sale sau de situația economică. Dar cu siguranță va veni. Lukașenko înțelege asta și vrea să fie mai pregătit decât în 2020”, spune Franak Viacorka, unul dintre consilierii opozantei Svetlana Țihanovskaia, fosta contracandidată a lui Lukașenko în alegerile fraudate grosolan de anul trecut.
Anterior, disidenți bieloruși au susținut că poliția i-a reținut pentru mai multe zile într-un lagăr improvizat într-un fost centru de tratament pentru dependenții de droguri.
În octombrie, un grup de activiști a făcut publică o înregistrare în care ministrul de interne bielorus spunea că un „lagăr de reeducare” trebuie construit pentru „protestatarii mai guralivi”. El propunea construirea unui astfel de lagăr într-un fost penintenciar. La acel moment, guvernul bielorus a descris înregistrarea drept „fake news”.
Jurnaliștii CNN nu au putut să pătrundă în incinta lagărului din Novokolosovo și nu există încă indicii că acolo ar fi fost duși prizonieri politici încă. În zonă, paza militară a lagărului le cere locuitorilor din zonă să nu se apropie.
Imaginile cu lagărul construit de Lukașenko vin după un nou val de reprimare a presei și opoziției din Belarus și după ce regimul a fost implicat în mai multe controverse în ultimele luni – inclusiv deturnarea unei curse pentru arestarea unui activist, fuga unei sportive de la Jocurile Olimpice și asasinarea unui opozant bielorus la Kiev.
Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator al Europei, se află în centrul atenției internaționale de a anul trecut, după ce a fost declarat câștigător al unor alegeri prezidențiale fraudate grosolan și după ce a reprimat cu brutalitate protestele care au erupt în urma acestora.
Editor : Adrian Dumitru