CNN: Cum ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Tanc ucrainean în oraș
Generalul american a spus că în vizita sa în Europa a observat trei lucruri importante: „Ucraina încă are nevoie de mult sprijin”, „NATO se mișcă prea încet” și SUA nu are destule informații despre „ceea ce se întâmplă cu echipamentul militar care ajunge în Ucraina”. Foto: Profimedia Images

Fostul șef al Comandamentului Statelor Unite pentru Operațiuni Speciale din Europa, generalul-maior în retragere Mike Repass, a spus pentru CNN că sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina trebuie să fie suplimentat și a dezvăluit obiectivele pe care Occidentul trebuie să le îndeplinească pentru ca țara invadată de Rusia să poată câștiga războiul si să îi alunge pe ruși de pe teritoriul lor.

Repass a fost consilier al armatei ucrainene în ultimii șase ani pe baza unui contract semnat cu guvernul american. Generalul a vizitat luna trecută Polonia și vestul Ucrainei pentru a-și face o idee mai bună asupra felului în care decurge războiul.

Repass a spus că lanțul de aprovizionare al Ucrainei cu echipament militar este ineficient și că este nevoie de mai multe trupe pentru a îi înfrânge pe ruși.

Pentru a câștiga războiul din Ucraina, Repass a spus că SUA și aliații săi trebuie să alcătuiească o forță ucraineană strategică formată din cinci brigăzi de până la 40.000 de soldați care să înceapă operațiuni ofensive împotriva rușilor ca să îi dea afară din țară.

Problemele pe care generalul american le-a remarcat în vizita sa în Ucraina

Generalul american a spus că în vizita sa în Europa a observat trei lucruri importante: „Ucraina încă are nevoie de mult sprijin”, „NATO se mișcă prea încet” și SUA are destule informații despre „ceea ce se întâmplă cu echipamentul militar care ajunge în Ucraina”.

„Aprovizionarea cu echipament militar este o afacere personalizată în loc să fie profesionalizată”, a explicat Repass. „Conducerea stabilește prioritățile de distribuție și, din ce am putut observa, aceste priorități nu sunt bazate pe cunoștințe legate de rata de consum, viitoare operațiuni sau informații obiective.”

În schimb, armamentul din străinătate este trimis acolo unde comandanții de brigadă spun că au nevoie de ele în momentul în care echipamentul este disponibil, potrivit generalului american.

„Nu așa se gestionează logistica pe timp de război”, a spus Repass. „Ar trebui să existe o înțelegere a ratei de consum a lucrurilor importante precum combustibili, muniție, baterii.”

Cum ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia
Generalul american a spus că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin din partea Occidentului și că „NATO se mișcă prea încet”. Foto: Profimedia Images

Generalul american a spus că cele trei scenarii evidente cu privire la terminarea războiului sunt: victoria pentru Rusia, victoria pentru Ucraina sau situația de impas în care niciuna dintre părți nu este victorioasă.

„Două din aceste trei deznodământuri sunt favorabile Rusiei”, a explicat Repass. „În cazul unei egalități, Rusia va spune că a câștigat pe baza situației de la sol și va continua să ocupe un teritoriu extins din Ucraina pe termen nelimitat.”

Asta nu i-ar oferi Rusiei o victorie totală asupra Ucrainei, dar o victorie cu câștiguri teritoriale semnificative care vor rămâne sub controlul Moscovei.

„Toată lumea se gândește la luptele care se întâmplă acum, ceea ce înseamnă că le livrăm ajutoare ucrainenilor”, a remarcat Repass, „dar armata ucraineană are nevoie de capacități adiționale pentru a da Rusia afară din Ucraina”.

Generalul american a spus că Ucraina nu are destulă putere de luptă în acest moment, ceea ce include echipament, muniție și soldați antrenați. „Rusia va avea întotdeauna mai multe forțe decât ei, dar nu neapărat mai bune.”

„După cum a spus Stalin cândva: 'O cantitate suficientă devine calitate'”, a spus Repass. „Majoritatea realizează că o să fie o bătălie de uzură și că, la un moment dat, va începe să fie în favoarea Rusiei dacă nu sunt generate forțe ucrainene adiționale.”

Cum ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia
Mike Repass a spus că SUA și aliații săi trebuie să alcătuiească o forță ucraineană strategică formată din cinci brigăzi de până la 40.000 de soldați care să înceapă operațiuni ofensive împotriva rușilor ca să îi dea afară din țară. Foto: Profimedia Images

Obiectivele pe care Occidentul trebuie să le îndeplinească pentru ca Ucraina să câștige războiul

Fostul șef al Comandamentului Statelor Unite pentru Operațiuni Speciale din Europa a spus că SUA și aliații săi trebuie să facă patru lucruri pentru ca să se asigure că Ucraina o să câștige războiul:

  • să slăbească Rusia prin îmbunătățirea capacităților de luptă ale Ucrainei;
  • să descurajeze Rusia prin sporirea capacităților de luptă ale Statelor Unite și NATO;
  • să degradeze capacitățile Rusiei;
  • să construiască o forță de rezervă strategică și operațională pentru Ucraina care să fie capabilă să lanseze operațiuni ofensive pentru a-i alunga pe ruși de pe teritoriul ucrainean și care să securizeze granițele.

Pentru realizarea acestor obiective, în special ultimul dintre cele menționate mai sus, Repass a spus că e nevoie ca SUA, Franța, Polonia, Marea Britanie și Germania să înarmeze și să antreneze câte o brigadă de soldați ucraineni pe teritoriul lor.

„Ar fi cinci brigăzi pentru cinci sectoare operaționale”, a explicat Repass. „Și ai avea nevoie de șase până la opt săptămâni pentru a le implementa.”

„Aceste cinci brigăzi ar avea echipament occidental și ar lupta în stil occidental: o metodă de luptă care integrează forțele aeriene și cele terestre prin care ai toate capacitățile la dispoziția ta, inclusiv tancuri care pot fi operate de NATO, suport aerian și apărare antiaeriană”, a spus Repass.

Având în vedere că o brigadă are în jur de 8.000 de soldați, generalul american preconizează că Ucraina ar putea găsi 40.000 de soldați care să poată fi apoi înarmați și antrenați de Occident.

„Din punct de vedere istoric, atunci când o armată occidentală s-a înfruntat cu o armată înarmată de ruși, armata susținută de Rusia a fost complet anihilată de un număr inferior de trupe, așa cum s-a întâmplat în Primul Război din Golf, atunci când armata americană a distrus mare parte din armata lui Saddam Hussein din Kuweit”, a amintit Repass.

Motivul pentru care o forță inferioară numeric înarmată de ruși poate fi înfrântă categoric de o armată occidentală este avantajul calitativ al armelor din Vest față de cele fabricate în Rusia, potrivit generalului american.

Cum ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia
Generalul Aleksandr Dvornikov „va face ce a făcut toată viața lui: va bombarda și distruge totul în calea sa”, potrivit generalului american. Foto: Profimedia Images

Tactica de luptă rusească: distruge totul în calea ta

Repass a mai explicat că modelul rusesc de luptă este unul bazat pe distrugerea completă a cămpului de luptă înainte de avansarea trupelor, spre deosebire de modelul occidental bazat pe manevrabilitate. De aceea, atunci când au încercat să cucerească Kievul printr-o operațiune-fulger au eșuat și au fost nevoiți să se întoarcă la ceea ce rușii știu cel mai bine să facă: bombardamente masive de artilerie.

Cât despre noul comandant al armatei ruse în Ucraina, generalul Aleksandr Dvornikov, Repass a spus că „va face ce a făcut toată viața lui: va bombarda și distruge totul în calea sa și apoi va trimite trupele.”

„Aceste trupe vor evacua cu forța cetățenii ucraineni pentru a se asigura că nu există nicio șansă să se formeze o mișcare de rezistență în zona de legătură dintre Rusia și Crimeea prin Donbas”, a explicat Repass.

Rusia încearcă să avanseze sistematic atât în nord, cât și în sudul zonei de operațiuni din Ucraina și să înconjoare ucrainenii care apără sud-estul țării, potrivit generalului american. „Ruși vor de asemenea să încercuiască Nikolaev-ul, să reducă și să distrugă defensiva ca să poată fi liberi să avanseze spre Odesa.”

Repass a explicat că Odesa este importantă pentru ruși pentru că dacă o cuceresc pot să rupă complet accesul Ucrainei la Marea Neagră și pot să creeze o cale de acces spre Transnistria și Moldova.

Dacă Odesa este cucerită, Republica Moldova este în pericol

Pericolul unei invazii rusești a Republicii Moldova este unul real, potrivit generalului american. Rușii „ochesc Moldova. Dacă vor putea, o vor lua.” Dacă vor reuși să ajungă în Transnistria, „Moldova nu va putea să se apere în fața unei invazii rusești.”

Nici țările baltice nu sunt ferite de pericolul unei invazii rusești pe viitor, potrivit lui Repass. „Oficialii lui Putin au spus că [statele] baltice nu au nicio bază istorică și că sunt state ilegitime – același lucru l-au spus despre Ucraina înainte de război.”

„Nu există nicio dovadă că Putin este dispus să se oprească la Ucraina”, a avertizat Repass, care este de părere că amenințările legate de folosirea armelor nucleare sunt în mare parte folosite doar pentru a speria.

Cum ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia
Pericolul unei invazii rusești a Republicii Moldova este unul real, potrivit generalului american. Dacă vor reuși să ajungă în Transnistria, „Moldova nu va putea să se apere în fața Rusiei.” Foto: Profimedia Images

Rusia a comunicat Occidentului că va folosi arme nucleare tactice atunci când va considera că teritoriul lor este în pericol. Repass este de părere că dacă amenințările ar veni din partea lui Putin, ar fi altceva, dar dacă vin din partea altor oficiali, precum Lavrov, este vorba doar despre un discurs agresiv și nu de un pericol real.

Întrebat despre consecințele scufundării navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, asupra ambițiilor Beijingului de a cuceri Taiwanul, generalul american a spus că China se va gândi de două ori înainte să atace insula pe care și-o revendică.

Rusia este slăbită puternic de o forță inferioară numeric și nici măcar nu trebuie să traverseze marea pentru a ajunge la ucraineni, pe când China ar trebui să traverseze în jur de 160 de kilometri de apă până la Taiwan. „Probabil că se găndesc că va fi mult mai greu decât se așteptau.”

Occidentul nu își permite ca războiul din Ucraina să devină o remiză

Repass crede că Putin se simte ceva mai bine acum decât după scufundarea navei Moskva. „Este probabil este derutat și indecis, dar realizează că trebuie să continue pentru a obține o victorie.”

În plus, generalul american crede că Putin este captivul propriilor sale idei învechite din cauza cărora nu ar folosi nici internetul, nici telefoanele inteligente moderne. „Nu are nicio legătură cu lumea exterioară și toate informațiile îi sunt ori date de cercul său intim ori le obține din presa din Rusia care, bineînțeles, este controlată de stat.”

„Este într-o cameră de ecou în stilul Coreei de Nord și nu primește informații corecte”, a explicat Repass, care crede că războiul va fi un conflict agonizant ce s-ar putea lungi chiar pe următorii doi ani.

„Nu ne putem permite [ca războiul] să devină un blocaj”, a conchis generalul în rezervă Mike Repass. „Dacă va fi o remiză, Putin își va revendica victoria, urmată de o [perioadă de] ocupație cruntă a teritoriului ucrainean pe care îl controlează.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...