Poziţia Guvernului suedez este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, a declarat, vineri, premierul regatului, Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Stockholm.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ulf Kristersson a amintit că joi s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, ţară care a votat împotriva aderării României la Schengen. „Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a spus şeful Guvernului suedez.
„Președinția suedeză a Uniunii Europene promovează un dialog constructiv între România, Bulgaria, Austria și Olanda pentru extinderea Schengen Poziția guvernului suedez este că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen”, a precizat acesta.
Întrebat dacă Karl Nehammer și-a schimbat poziția în ceea ce privește aderarea României la Schengen, Ulf Kristersson a spus că „nu”.
„Răspunsul simplu este nu, nu și-a schimbat-o. Vom ține subiectul pe agendă, vom face tot ce putem pentru a facilitat discuțiile. Există o așteptare din partea Consiliului European ca această problemă să fie rezolvată în acest an, dar toată lumea știe că decizia trebuie luată de toate țările”, a mai declarat Ulf Kristersson.
Kristersson a mulţumit României pentru misiunile de poliţie aeriană planificate în regiunea ţărilor baltice.
„Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră odată ce vom fi membri deplini NATO”, a spus prim-ministrul suedez.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Stockolm, după întâlnirea cu premierul Suediei, că i-a mulţumit pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în procesul aderării la Schengen.
Nicolae Ciucă a arătat în conferinţa comună cu omologul său suedez că au discutat despre obiectivul prioritar al României: aderarea la Schengen anul acesta.
„I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces”, a spus premierul.
Editor : Robert Kiss