Spania este în doliu național. 13 persoane au fost ucise și alte 100 rănite, după ce o dubă a intrat în plin în mulțimea care se plimba pe unul dintre cele mai populate bulevarde ale Barcelonei, La Rambla.
Cea mai tânără victimă a atacului este o fetiță de doar trei ani, care a murit la scurt timp după ce a ajuns la spital. O altă copilă de 6 ani este în stare gravă la spital, având o hemoragie cerebrală, scrie The Guardian.
Dintre cei decedați, trei ar fi cetățeni germani, iar unul este belgian. Ministrul de externe al Belgiei a confirmat că un belgian a fost ucis în atac.
Cetățeni din 24 de țări sunt printre cei 13 uciși și cei 100 de răniți, au precizat oficiali catalani. Printre răniți se numără și doi români, iar unul dintre ei ar fi în stare gravă, având fracturi multiple, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
Printre răniți se numără și 26 de cetățeni francezi, dintre care 11 sunt în stare critică.
Patru australieni au fost răniți: două femei rămân internate în spital, în stare critică, dar stabilă, iar doi bărbați au primit îngrijiri medicale și au fost externați.
Un cetățean din Hong Kong și un american s-au ales cu răni superficiale. Trei olandezi au fost și ei răniți ușor, la fel și trei greci: o femeie cu cei doi copii ai săi. De asemenea, doi bărbați din Taiwan au fost grav răniți în atacul din Barcelona.
Departamentul Afacerilor Externe din Irlanda a confirmat că o familie irlandeză de patru persoane se numără printre răniți. Bărbatul este un cetățean filipinez stabilit în Irlanda și se afla în Barcelona în concediu, alături de soție și cei doi copii, când a fost lovit de dubiță. Rănile nu îi pun însă viața în pericol.
Patru cubanezi au fost răniți în Barcelona, iar un al cincilea în atacul de la Cambrils, dar a fost deja externat din spital, relatează Cuba Debate, citată de The Guardian. Ambasada cubaneză în Spania și Consulatul său din Barcelona sunt în contact cu familiile cubanezilor.
Pe parcursul nopţii lungi şi haotice, pe reţelele de socializare au fost lansate numeroase apeluri pentru traducător de engleză, italiană şi franceză, care să meargă la spitale şi clinici pentru a ajuta medicii şi asistentele care îngrijeau zecile de victime care nu vorbeau spaniolă.
Numeroase ţări au deschis linii telefonice de urgenţă pentru cetăţenii lor şi au transmis avertismente celor prinşi în zonele afectate să nu iasă pe stradă cât timp au fost în curs operaţiunile contraterorism.
Între timp, poliţia spaniolă a verificat străzile şi aleile înguste care se intersectau cu Las Ramblas, trecând printre terase de mici restaurante şi cafenele unde farfurii cu mâncare fuseseră abandonate de turiştii care au fugit pentru a-şi salva viaţa.
În timp ce Spania se trezeşte, ambasade străine depun încă eforturi pentru a stabili cine a fost afectat. Mulţi turişti nu şi-au înregistrat planurile de călătorie sau deplasările.
Autorităţile spaniole nu au publicat numele morţilor şi răniţilor.