Gruparea militantă palestiniană Hamas folosește o rețea globală de finanțare pentru a canaliza sprijinul organizațiilor caritabile și a națiunilor prietene, trecând banii numerar prin tunelurile din Gaza sau folosind criptomonede pentru a ocoli sancțiunile internaționale, potrivit experților și oficialilor, transmite Reuters.
Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, se va confrunta cu și mai multe obstacole în accesarea fondurilor, de acum înainte, după ce gruparea a ucis peste 1500 de israelieni, în principal civili.
La începutul acestei săptămâni, poliția israeliană a declarat că a înghețat un cont bancar deschis la Barclays, despre care autoritățile spun că era legat de strângerea de fonduri Hamas, și a blocat conturile de criptomonede folosite pentru a strânge donații, fără a specifica câte conturi erau sau valoarea activelor.
Acțiunea poliției a dezvăluit faptul că Hamas dispune de o rețea financiară complexă, cu unele ramificații legitime, iar altele ascunse, care stă la baza Hamas, sau Mișcarea de Rezistență Islamică, și a guvernului său din Fâșia Gaza, pe care o conduce din 2007.
Iran și Qatar finanțează Hamas
Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, a estimat că cea mai mare parte a bugetului Hamas, de peste 300 de milioane de dolari, a provenit din impozitele pe afaceri, precum și din țări precum Iran și Qatar sau organizații caritabile.
În februarie, Departamentul de Stat american a declarat că Hamas strânge fonduri și în alte țări din Golf și primește donații de la palestinieni, alți expatriați și propriile sale organizații de caritate, o informație neverificată încă de Reuters.
În trecut, Hamas a spus că restricțiile financiare impuse donatorilor săi au fost o încercare de a neutraliza rezistența legitimă împotriva Israelului.
Hamas a trecut pe piața cripto după ce a fost desemnată ca organizație teroristă
Hamas, sancționat ca organizație teroristă de către Statele Unite și țări precum Marea Britanie, a folosit din ce în ce mai mult criptomonede, carduri de credit sau tranzacții comerciale artificiale pentru a evita restricțiile internaționale în creștere, a spus Levitt.
„Hamas a fost unul dintre cei mai de succes utilizatori de cripto pentru finanțarea terorismului”, a declarat Tom Robinson, cofondatorul firmei de cercetare blockchain Elliptic.
Cu toate acestea, Hamas a spus că se va retrage de pe piața cripto, după o serie de pierderi. Sistemul de registru al criptomonedei poate face ca tranzacțiile dubioase să fie urmărite.
Cercetătorii TRM Labs au declarat săptămâna aceasta că strângerea de fonduri cripto a crescut anterior recentelor acte de violență care implică Hamas. După luptele din mai 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit peste 400.000 USD, a spus TRM Labs.
Cu toate acestea, de la atacul de weekendul trecut asupra Israelului, grupurile de sprijin proeminente legate de Hamas au mutat doar câteva mii de dolari prin tranzacții cripto, a menționat TRM.
„Un motiv probabil pentru volumul scăzut de donații este că autoritățile israeliene îi detectează imediat”, a spus TRM, adăugând că Israelul a confiscat criptomonede în valoare de „zeci de milioane de dolari” de la adresele Hamas în ultimii ani.
Între decembrie 2021 și aprilie anul acesta, Israelul a confiscat aproape 190 de conturi cripto despre care spunea că sunt legate de Hamas.
Aliații Hamas au găsit modalități de a aduce bani în Gaza
Departamentul de Stat al SUA a declarat că Iranul oferă până la 100 de milioane de dolari anual în sprijinul grupărilor palestiniene, inclusiv Hamas, și a citat metode de mutare a banilor prin companii-fantomă, tranzacții de transport maritim și metale prețioase.
Până anul trecut, Hamas a înființat o rețea secretă de companii care gestionau investiții de 500 de milioane de dolari în companii din Turcia până în Arabia Saudită, a anunțat Trezoreria SUA, anunțând sancțiuni asupra firmelor, în mai 2022.
Israelul i-a acuzat de mult timp pe conducătorii clericali ai Iranului că au alimentat violența prin furnizarea de arme Hamas. Teheranul, care nu recunoaște Israelul, spune că oferă sprijin moral și financiar grupului.
Susținerea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice încă de la revoluția din 1979 și o modalitate prin care țara se modelează ca lider al lumii musulmane.
Qatarul, bogat în gaze, a plătit și el sute de milioane de dolari Gazei din 2014, cheltuind la un moment dat 30 de milioane de dolari pe lună pentru a ajuta la operarea singurei centrale electrice a enclavei și pentru a sprijini familiile nevoiașe și funcționarii publici din guvernul Hamas.
„Ajutorul din Qatar oferă 100 de dolari celor mai sărace familii palestiniene și prelungește perioada cu energie electrică pe parcursul unei zile în Gaza”, a declarat un oficial din Qatar, ca răspuns la o solicitare de comentarii guvernamentale, adăugând că a ajutat „la menținerea stabilității și a calității vieții pentru familii palestiniene”.
Qatarul face echilibristică în ceea ce privește politica externă, găzduind cea mai mare bază militară americană din regiune, talibanii și alte grupuri, permițându-i adesea să medieze.
Banii Qatarului pentru Gaza trec prin Israel
Fondurile sunt transferate electronic din Qatar în Israel. Oficialii israelieni și ONU transportă în mână numerar peste graniță, către Gaza.
Banii sunt distribuiti direct familiilor nevoiașe, iar funcționarii publici din Gaza și fiecare familie sau individ trebuie să semneze lângă numele lor că au primit banii. O copie a acelei foi merge în Israel, una la ONU și alta în Qatar.
„Ajutorul Qatarului pentru Fâșia Gaza este pe deplin coordonat cu Israelul, ONU și SUA”, a spus oficialul guvernului Qatar.
În ultimii ani, Qatar a cumpărat combustibil de la Israel pentru singura centrală electrică din Gaza. De asemenea, a trimis combustibil egiptean pe care Hamas îl poate revinde, folosind veniturile pentru salarii.
Stephen Reimer, de la Royal United Services Institute, a prezis că noi încercări de a restricționa complet accesul grupului la canalele financiare formale ar avea un succes limitat.
„Tacticile lor de finanțare au crescut pentru a le evita”, a precizat acesta.
Editor : M.I.