Diplomatul Alexander Schallenberg este noul cancelar al Austriei

Data actualizării: Data publicării:
Alexander Schallenberg a fost învestit în funcția de cancelar al Austriei.
Alexander Schallenberg a fost învestit în funcția de cancelar al Austriei. Sursă foto: Profimedia Images

Ministrul de externe Alexander Schallenberg devine luni noul cancelar al Austriei. Acesta a declarat duminică că îl aşteaptă o sarcină extrem de dificilă, la o zi după demisia fostului premier, conservatorul Sebastian Kurz, suspectat de a fi implicat într-un caz de corupţie, informează AFP.

Actualizare: Ministrul austriac al afacerilor externe Alexander Schallenberg a fost învestit oficial cancelar al Austriei, luni, la două zile după demisia lui Sebastian Kurz, vizat de o anchetă pentru corupţie. Noul lider conservator a depus jurământul la puţin timp după ora 13.00 (11.00 GMT) în faţa preşedintelui Alexander Van der Bellen la Palatul Hofburg din Viena. Alexander Schallenberg a depus jurământul în cursul unei ceremonii în biroul preşedintelui austriac alături de succesorul său ca ministru de externe, Michael Linhart, care, la fel ca Schallenberg, este diplomat de carieră şi a activat ca ambasador în Franţa.

profimedia-0630081945
Alexander Schallenberg, viitorul cancelar al Austriei, a intrat a intrat în ministerul de Externe de la Viena cu mai bine de 20 de ani în urmă. Sursă foto: Profimedia Images

Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen. La încheierea întrevederii, şeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni. Această criză guvernamentală s-a încheiat, a afirmat Van der Bellen într-un discurs televizat.

Cu puţin timp înainte, viitorul cancelar a vorbit despre un moment şi o însărcinare deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi, salutând faptul că partidul său (OVP, Partidul Popular Austriac) dă dovadă de un grad incredibil de responsabilitate faţă de această ţară”.

Şeful diplomaţiei a purtat anterior discuţii cu vicecancelarul Werner Kogler. Acesta din urmă, lider al Partidului Verzilor, partid care guvernează în coaliţie cu conservatorii, anunţase sâmbătă seară că va sprijini numirea lui Schallenberg pentru a menţine coaliţia la putere, transmite Agerpres.

Finalul de mandat al lui Sebastian Kurz

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos.

Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj, a spus Kurz sâmbătă, explicând că se retrage pentru stabilitatea ţării. De asemenea, acesta a susţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false. Vreau să cedez locul pentru a evita haosul, a adăugat fostu lider guvernamental de la Viena, conform Deutsche Welle

Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercuri referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament marţi.

Mesajele telefonice care au dus la căderea unui cancelar

Se suspectează că Sebastian Kurz a folosit fonduri guvernamentale în trecut pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului din Austria, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie parţial manipulate ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către ministerul finanţelor, administrat la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziţii, inclusiv la sediul central al formațiunii politice OVP şi la cel al Cancelariei austriece. 

Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje telefonice. În aşteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea Partidului Conservator şi va participa la activitatea parlamentară.

Intrat în guvern în calitate de secretar de stat în urmă cu zece ani, apoi devenit ministru al afacerilor externe, Sebastian Kurz a preluat funcţia de cancelar pentru prima dată în decembrie 2017. Asociat cu partidul de extremă dreaptă FPO (Partidul Libertăţii din Austria), guvernul său a căzut în mai 2019 în urma unui scandal de corupţie cunoscut sub numele de Ibizagate.

Tânărul politician austriac a revenit la putere în ianuarie 2020, de data aceasta alături de Verzi, o coaliţie deja contestată de mai multe ori din cauza altor probleme şi a punctelor de vedere diferite asupra problematicii refugiaţilor. 

Ambasadorul Austriei la Paris preia rolul de șef al diplomației de la Viena

Ambasadorul Austriei în Franța, Michael Linhart, îi va succeda lui Alexander Schallenberg în funcția de ministru de externe după ce Schallenberg a fost desemnat să devină cancelar austriac, potrivit unei declarații de presă a purtătorului de cuvânt al viitorului cancelar austriac, notează Reuters

Linhart, un diplomat de carieră care a fost consilier de politică externă al fostului cancelar austriac, Wolfgang Schuessel, va depune jurământul pentru preluarea funcției la aceeași ceremonie la care Schallenberg va prelua rolul de lider al guvernului, luni, la ora 13:00. (11.00 GMT). 

Alexander Schallenberg, diplomatul care oprește criza politică din Austria 

Diplomat de carieră, Alexander Schallenberg s-a născut în Berna, capitala federală a Elveției, în anul 1969 și este fiul unui diplomat care a deţinut funcţii de ambasador şi secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Acesta a intrat în ministerul de Externe al Austriei cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Alexander Schallenberg a crescut în India, Spania şi Franţa, dat fiind cariera politică a tatălui său. Din 1989 până în 1994 a studiat dreptul la Viena şi Paris, apoi drept european la Colegiul Europei din Bruges, Belgia. Primul sa misiune diplomatică în străinătate a fost la reprezentanţa austriacă pe lângă UE la Bruxelles, unde a condus departamentul juridic timp de cinci ani. În Austria, Schallenberg şi-a făcut un nume în calitate de purtător de cuvânt al foştilor miniştri de Externe Ursula Plassnik şi Michael Spindelegger

Tatăl a patru copii, Schallenberg a devenit ministru de Externe în 2019, în timpul scurtei guvernări a Brigittei Bierlein, prima femeie cancelar din Austria. Ulterior, după ce Sebastian Kurz a revenit la putere în 2020,  Schallenberg şi-a păstrat mandatul şi în guvernarea acestuia, după cum precizează publicația austriacă krone.at.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri