Ofiţer în marina regală, cunoscut pentru umorul său tăios, care nu era mereu pe placul tuturor, prinţul Philip i-a stat alături reginei Elisabeta a II-a timp de 74 de ani şi a fost cel mai lonvegiv prinţ consort din istoria regatului.
În 1997, cu ocazia aniversării de aur, suverana declara despre soţul său că este o persoană care nu acceptă uşor complimente, însă este omul care i-a dat mereu putere. Numele ducelui de Edinburgh este legat de mii de acţiuni caritabile.
Copilăria prințului Philip și plecarea din Grecia
Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula Corfu din Grecia, ca membru al familiei regale elene. La vârsta de un an, a plecat cu părinţii în exil şi s-a mutat până la urmă la rudele din Marea Britanie.
În copilărie şi în tinereţe a petrecut destul de mult timp în România, unde l-a avut ca partener de joacă pe regele Mihai, cu doar câteva luni mai tânăr.
Prinţul Philip al Marii Britanii: "În familie se vorbeau patru limbi. Era un pic confuz. Cineva începea o conversaţie în engleză, dar cineva nu-şi mai amintea cuvântul şi-l spuneau în franceză. Şi discuţia continua în franceză şi dacă nu ştiau un cuvânt treceau în greacă şi apoi în germană."
Cine au fost surorile prințului Philip și care au fost legăturile acestora cu Partidul Nazist din Germania
Prințul Philip a avut patru surori care au fost căsătorite cu prinţi nemţi, mulţi dintre ei membri ai partidului nazist. Una dintre surori, pe nume Sophie, a fost membru activ al NSDAP, unicul partid politic din Germania nazistă. Era o atât de puternică susținătoare a politicii naziste, încât îşi striga doi dintre copii folosind apelativele Karl Adolf, respectiv Hitler.
Alta a fost însă atitudinea mamei lor, prinţesa Alice a Greciei, care a fost onorată pentru eforturile ei de a salva familiile de evrei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, prinţul Philip a luptat împotriva naziştilor în timpul aceluiaşi război.
De altfel, Philip nu și-a invitat rudele cu legături și implicații naziste la nunta cu Elisabeta.
Căsătoria cu regina Elisabeta
În 1939, prinţul Philip se înscria la Academia Navală Britanică. Acolo o cunoaşte pe viitoarea sa soţie, principesa Elisabeta, care avea atunci doar 13 ani. Căsătoria a avut loc în 1947, iar înainte de nuntă renunţă la titlurile greceşti şi primeşte unele britanice. Când Elisabeta a II-a accede la tron se dedică total activităţilor Casei Regale.
Protocolul îi cerea prinţului consort să stea cu un pas în urma reginei, dar mai nimic altceva. Aşa că prinţul Philip a putut să îşi creeze în ultimele decenii un rol unic. În paralel cu sprijinul oferit soţiei, s-a implicat în activitatea a sute de organizaţii, a promovat sportul şi ştiinţa.
Cele mai mari gafe și scandaluri în care a fost implicat prințul Philip
Prinţul Philip a fost asociat în mod iremediabil cu unele glume incorecte din punct de vedere politic pe care le-a rostit de-a lungul timpului în cadrul evenimentelor oficiale la care a participat. Când acesta a împlinit 97 de ani, AFP a amintit aminteşte câteva dintre aceste remarci spontane ale soţului de şapte decenii al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
- La dezvelirea unei plăci pe un stadion de cricket din Londra, în luna mai 2017: "Îl veţi vedea pe cel mai mare expert mondial în dezvelirea plăcilor".
- În octombrie 2013, către Malala Yousafzai, susţinătoare a dreptului la educaţie al fetelor, care a supravieţuit unei tentative de asasinat a talibanilor: "(Copiii) merg la şcoală pentru că părinţii lor nu-i doresc în casă".
- Înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, în 2011: "Încep să cadă bucăţi".
- Către o tânără care i-a oferit flori în 1984, în Kenya: "Sunteţi femeie, nu-i aşa?".
- În 1966 a rănit inimile a milioane de gospodine după ce a denunţat public faptul că "femeile britanice nu ştiu să gătească".
- "Arătaţi de parcă v-aţi pregăti de culcare", i-a spus în 2003 preşedintelui Nigeriei, Olusegun Obasanjo, îmbrăcat într-un costum tradiţional.
- După un concert susţinut de Tom Jones în 1969, l-a felicitat pe cântăreţ în stilul caracteristic: "Cu ce faceţi gargară, cu pietre?".
- "Ah, deci dumneavoastră sunteţi cel care conducea această maşină oribilă? O zăream des când mergeam la castelul Windsor", i-a spus lui Elton John în 2001.
- "Dacă mai staţi mult aici o să vă întoarceţi acasă cu ochii oblici", i-a avertizat pe studenţii britanici în timpul unei vizite în China, în 1986.
- Unei trupe de dansatori de culoare, în 2009: "Sunteţi toţi din aceeaşi familie?".
- "Încă mai aruncaţi cu suliţe unii în altii?", l-a întrebat pe un aborigen în timpul unei vizite în Australia, în 2002.
- "Deci aţi reuşit să scăpaţi nemâncat?", i s-a adresat în 1998 unui student britanic revenit dintr-o călătorie în Papua Noua Guinee.
- În 1994, către un locuitor din Insulele Cayman: "Majoritatea vă trageţi din piraţi, nu-i aşa?".
- Referindu-se la un contor electric vechi şi defect, în timpul unei vizite într-o fabrică din Scoţia, a spus: "Fără îndoială a fost instalat de un indian".
- "Cum faceţi să îi ţineţi pe localnici departe de băutură până trec examenul pentru permis?", l-a întrebat pe un instructor auto din Scoţia în 1995.
- "Nu puteţi fi aici de mult timp... nu aveţi burtă", i-a spus în 1993 unei persoane din Marea Britanie aflată în vizită în Budapesta.
- "Filipine probabil că este pe jumătate goală... sunteţi cu toţii aici la NHS", serviciul de sănătate publică din Marea Britanie, a remarcat el în 2013 adresându-se asistentelor filipineze care lucrau într-un spital din Regatul Unit.
- "Câte persoane aţi călcat în dimineaţa aceasta?", l-a întrebat pe un bărbat cu dizabilităţi aflat într-un fotoliu rulant, la Londra în 2012.
- În Cardiff, în 1999, adresându-se copiilor din cadrul Asociaţiei persoanelor cu deficienţe de auz, care stăteau alături de o formaţie din Caraibe: "Dacă staţi aproape de muzica aceea nu mă miră că sunteţi surzi".
- În timpul recesiunii din 1981 le-a spus şomerilor: "Eu nu pricep: mai întâi spun că vor mai mult timp liber, iar acum se plâng că nu au de muncă".
- "N-o să poţi să zbori niciodată, eşti prea gras", i-a spus în 2001 unui băiat de 13 ani care visa să devină astronaut.
În ianuarie 2019 prinţul Philip a fost autorul unui accident rutier. Victima accidentului a declarat după două zile de la producerea accidentului că nu a primit nici măcar scuze din partea prințului. Femeia își fracturase încheietura de la mâna stângă. Ulterior, prințul și-a cerut scuze în mod public, dar a fost surprins iar la volan.
2017, anul retragerii din activitățile oficiale
În ultimii ani, prințul Philip a avut mai multe probleme de sănătate. El s-a retras din activităţile oficiale în 2017, după ce timp de 64 de ani a participat la peste 22.000 de evenimente publice de la încoronarea soției sale.
Regina Elisabeta a II-a: "Este cineva care nu acceptă uşor complimente. Dar, pur şi simplu, mi-a dat forţă şi m-a susţinut în toţi aceşti ani. Eu, toată familia sa, această ţară şi multe altele îi datorează mai multe decât o să ceară vreodată sau decât vom şti noi vreodată".
Editor : Georgiana Marina