China ar trebui să își încurajeze cetățenii să se alăture activității de contraspionaj, inclusiv prin crearea de canale pentru ca persoanele să raporteze activități suspecte, precum și prin lăudarea și recompensarea acestora, a declarat marți Ministerul Securității Statului, potrivit Reuters.
Trebuie stabilit un sistem care să facă „normală” participarea cetățenilor la contraspionaj, a scris Ministerul Securității Statului, principala agenție care supraveghează serviciile de informații externe și antispionaj, în prima sa postare pe contul său WeChat, care a fost activat luni.
Apelul de popularizare a luptei împotriva spionajului în rândul cetățenilor vine ca urmare a unei extinderi a legii chineze de combatere a spionajului, care a intrat în vigoare în luna iulie.
Legea, care interzice transferul de informații legate de securitatea națională și de interese pe care nu le specifică, a alarmat Statele Unite, afirmând că societățile străine din China ar putea fi pedepsite pentru activități comerciale obișnuite.
Legea revizuită permite autorităților care efectuează o anchetă antispionaj să aibă acces la date, echipamente electronice și informații privind proprietatea personală.
Securitatea politică este prioritatea principală a securității naționale, iar „nucleul” securității politice este securitatea sistemului politic al Chinei, a scris ministrul Securității Statului Chen Yixin într-un articol publicat în luna iulie într-o revistă.
„Cel mai important lucru este protejarea conducerii și a poziției de conducere a Partidului Comunist Chinez și a sistemului socialist cu caracteristici chinezești”, a declarat Chen.
În ultimii ani, China a arestat și reținut zeci de cetățeni chinezi și străini suspectați de spionaj, inclusiv un director executiv al producătorului japonez de medicamente Astellas Pharma în luna martie.
Jurnalistul australian Cheng Lei, acuzat de China că a furnizat secrete de stat unei alte țări, este reținut din septembrie 2020.
Declarația Chinei că este amenințată de spioni vine în contextul în care națiunile occidentale, în special Statele Unite, acuză China de spionaj și atacuri cibernetice, acuzații pe care Beijingul le-a respins.
Statele Unite sunt ele însele „imperiul pirateriei informatice”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Pentru a se proteja de spionaj, China ar avea nevoie de participarea poporului său la construirea unei linii de apărare, a scris ministerul Securității Statului în postarea sa de pe WeChat.
Editor : Bianca Chirilă