China transmite SUA că nu poate fi îngrădită. Wang Yi, către Kissinger: „Este şi mai imposibil să fie încercuită”

Data publicării:
Director of the Office of the Foreign Affairs Commission of the Communist Party of China's Central Committee Wang Yi (R) speaking with former US secretary of state Henry Kissinger (L)
Henry Kissinger a făcut o vizită-surpriză la Beijing. Foto: Profimedia

China nu poate fi îngrădită sau încercuită, a afirmat miercuri diplomatul chinez Wang Yi, într-un dialog cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger, aflat în vizită la Beijing. O serie de înalți reprezentanți ai Statelor Unite au vizitat China în ultima vreme, pentru detensionarea relațiilor dintre Washington și Beijing.

„Dezvoltarea Chinei are o dinamică endogenă puternică şi o logică istorică inevitabilă. Este imposibil de încercat o transformare a Chinei, este şi mai imposibil să fie încercuită şi îngrădită”, a susţinut Wang Yi, reprezentantul cu rangul cel mai înalt în diplomaţie al Partidului Comunist Chinez, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Înaltul demnitar i-a mulţumit lui Kissinger pentru „contribuţiile istorice la dezgheţul relaţiilor dintre China şi Statele Unite”.

El a arătat că „politica Chinei faţă de Statele Unite îşi păstrează continuitatea şi urmează liniile directoare fundamentale propuse de preşedintele Xi Jinping, adică respectul reciproc, coexistenţa paşnică şi cooperarea avantajoasă pentru ambele părţi”. Aceste orientări „sunt fundamentale şi pe termen lung; ele sunt modul corect pentru înţelegere între China şi Statele Unite, două naţiuni mari”.

Wang i-a mai spus oaspetelui său că „politica americană faţă de China are nevoie de o înţelepciune diplomatică de tip Kissinger şi de un curaj politic de tip Nixon” - referire la fostul preşedinte al SUA, Richard Nixon, care a stabilit relaţii diplomatice cu China comunistă.

Întâlnire Kissinger - Li Shangfu

Kissinger s-a întâlnit la Beijing şi cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu. După întrevederea de marţi, agenţia Xinhua, preluată de AFP, a transmis că fostul secretar de stat „a declarat că în lumea de astăzi provocările şi oportunităţile coexistă, iar Statele Unite şi China trebuie să elimine neînţelegerile, să coexiste paşnic şi să evite confruntarea”. Conform aceleiaşi surse, Kissinger „şi-a exprimat speranţa că cele două părţi vor da dovadă de înţelepciune, vor face toate eforturile posibile pentru a crea rezultate pozitive pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi apărarea păcii şi a stabilităţii în lume”.

În iulie 1971, când era consilier naţional pentru securitatea SUA, Kissinger a făcut o vizită secretă la Beijing pentru a pregăti stabilirea de legături diplomatice cu Washingtonul şi pentru a deschide calea vizitei istorice a lui Nixon în China, în 1972, reaminteşte AFP.

Deschiderea Statelor Unite către regimul comunist chinez, izolat până atunci pe plan internaţional, a dat startul unei dezvoltări a economiei Chinei; aceasta este în prezent a doua din lume, după cea americană.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1973, Kissinger a făcut avere după ce a ieşit din politică, în calitate de consilier al investitorilor în China. El a avertizat de multe ori Washingtonul că nu trebuie să adopte o politică mai dură faţă de Beijing.

Vizita fostului secretar de stat în China are loc simultan cu cea a reprezentantul Statelor Unite pentru probleme climatice, John Kerry, şi după cele ale unor alţi înalţi oficiali americani, cum ar fi şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi secretarul de stat, Antony Blinken.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...