China se teme de o escaladare a războiului: Ucraina și Rusia să „reia cât mai repede posibil discuțiile de pace”

Data publicării:
Ministrul chinez de Externe, Qin Gang
Ministrul chinez de Externe, Qin Gang. Foto: Profimedia

China este îngrijorată de o escaladare a războiului în Ucraina şi îşi doreşte ca Moscova şi Kievul să reia discuţiile de pace „cât mai repede posibil”, i-a transmis joi noul ministru chinez de externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în timpul unei convorbiri telefonice, potrivit Reuters şi AFP.

„China se teme de o agravare a crizei şi de scăparea ei de sub control. Ea speră ca toate părţile să-şi păstreze calmul, să rămână raţionale, să dea dovadă de reţinere şi să reia discuţiile de pace cât mai curând posibil şi să revină pe calea unei reglementări politice”, i-a transmis Gang lui Kuleba, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

China îşi exprimă speranţa că Ucraina şi Rusia nu vor închide uşa în faţa unei soluţii politice, a afirmat ministrul de externe chinez, conform aceluiaşi comunicat, citat de Reuters. Este prima discuţie telefonică între miniştrii de externe chinez şi ucrainean de când Qin Gang a preluat portofoliul de şef al diplomaţiei la sfârşitul lunii decembrie.

Beijingul, care s-a abţinut de la condamnarea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, a îndemnat cele două părţi să agreeze o detensionare graduală, care să conducă la o încetare completă a focului, aşa cum prevede documentul său în 12 puncte privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”. Acest plan, care a fost salutat de cele două părţi, face apel la protejarea civililor şi la respectarea reciprocă a suveranităţii.

În acest text, făcut public la sfârşitul lunii februarie, China se opune oricărei recurgeri la arma nucleară şi face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - prin aceasta subînţelegându-se şi Ucraina, care are o parte din teritoriu aflat sub controlul Rusiei, notează AFP. Acest document chinez a fost primit cu prudenţă de Occident, întrucât China, oficial neutră, nu a condamnat niciodată public Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Diplomaţia chineză încearcă să se impună ca mediator în acest conflict. Cu toate acestea, poziţia sa de partener apropiat al Moscovei o descalifică în ochii mai multor ţări occidentale.

Qin Gang şi-a reiterat joi sprijinul pentru acest document chinez în 12 puncte, afirmând totodată că Beijingul a „menţinut până acum o poziţie obiectivă şi corectă în problema Ucrainei”. „China va continua să joace un rol constructiv pentru a se ajunge la o încetare a focului şi a luptelor, pentru a atenua criza şi pentru a asigura o revenire la pace”, a subliniat el. „Sperăm ca Ucraina şi Rusia, indiferent de dificultăţile şi provocările întâmpinate, să nu închidă uşa unei reglementări politice”, a insistat ministrul chinez de externe.

Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat săptămâna viitoare într-o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu omologului său rus Vladimir Putin, urmând apoi să aibă o întâlnire virtuală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit analiştilor, va fi greu pentru China să determine Rusia şi Ucraina să se aşeze la masa negocierilor, dar unii dintre ei subliniază că preşedintele Xi ar putea acţiona ca un „canal secundar” („back channel”) pentru a impulsiona părţile către discuţii. Acuzată recent de SUA că ar lua în considerare furnizarea de arme Rusiei, China a dezminţit ferm că ar avea o astfel de intenţie, conform media citate.

La rândul său, şeful diplomaţiei ucrainene a indicat joi că a discutat cu omologul său din China, ţară aliată Rusiei, despre respectarea principiului integrităţii teritoriale, în timp ce Beijingul insistă asupra reluării negocierilor de pace. „Am discutat despre importanţa principiului integrităţii teritoriale”, a menţionat pe Twitter Dmitro Kuleba după această conversaţie telefonică cu Qin Gang. Până în prezent, Beijingul s-a abţinut să condamne invazia rusă în Ucraina, dar a subliniat în mod repetat importanţa respectării frontierelor statelor suverane, notează AFP.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei