Elveţia ar trebui să evite să urmeze exemplul Uniunii Europene şi să impună sancţiuni asupra Chinei dacă îi pasă de relaţiile helveto-chineze, a declarat ambasadorul Chinei la Berna, Wang Shihting, cotidianului NZZ am Sonntag, preluat duminică de Reuters.
Anul trecut, Uniunea Europeană a acuzat oficiali chinezi de arestări în masă ale musulmanilor uiguri şi de încălcări ale drepturilor omului în regiunea în care locuiesc aceştia, Xinjiang, şi a impus primele sancţiuni împotriva Beijingului de la embargoul privind armele din 1989 după reprimarea de către China a protestelor din Piaţa Tiananmen.
Elveţia nu s-a decis deocamdată să urmeze exemplul UE, conform Agerpres.
„Cineva căruia chiar îi pasă de relaţiile prieteneşti dintre cele două ţări şi care are o politică responsabilă nu va fi de acord cu sancţiunile. Dacă Elveţia adoptă sancţiuni şi situaţia ia o turnură necontrolată, relaţiile sino-helvetice vor avea de suferit”, a declarat ambasadorul chinez.
Şeful agenţiei elveţiene care pune în aplicare sancţiunile economice a declarat într-un interviu pentru un ziar în iulie că se aşteaptă ca Elveţia să adopte orice măsuri punitive lansate de UE în cazul în care China invadează Taiwanul.
Anul trecut, la prezentarea unei noi strategii privind China, Elveţia a anunţat puţine schimbări concrete de linie politică şi a subliniat importanţa relaţiilor bilaterale. Dar a vorbit mai deschis despre dezacordul său cu privire la parcursul Chinei în privinţa respectării drepturilor omului, mai mult decât obişnuia să o facă în trecut, notează Reuters.
În 1950, Elveţia a fost una dintre primele ţări occidentale care a recunoscut China comunistă. Din 2010, China a fost cel mai mare partener comercial din Asia al Elveţiei şi al treilea cel mai mare partener la nivel global, după UE şi SUA.
Un acord bilateral de liber schimb a intrat în vigoare în iulie 2014, iar cele două ţări au lansat în acest an o platformă comună de listare la bursă.
Editor : A.C.