China a devenit a doua țară din lume după Statele Unite care își plasează un rover pe suprafața planetei Marte, după amartizarea cu succes a robotului Zhurong, a anunțat sâmbătă presa de stat, potrivit BBC.
Robotul teleghidat, numit Zhurong, vizează Utopia Planitia, un teren vast din emisfera nordică a planetei Marte.
Președintele chinez Xi Jinping a felicitat „realizarea remarcabilă” a echipei într-un mesaj special. „Ați fost suficient de curajoși pentru provocare, ați urmărit excelența și ați plasat țara noastră în rangurile avansate de explorare planetară”.
Sonda a amartizat oficial sâmbătă, ora 07:18, ora Beijingului, potrivit presei de stat. Misiunea a intrat în orbita planetei Marte în februarie, iar vineri - după mai multe zile de tăcere - postul oficial de televiziune din China a anunţat că misiunea a intrat în etapa crucială de asolizare.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Şapte minute de teroare”, aşa a fost descris întreg procesul asolizării, dat fiind faptul că are loc mai repede decât pot să ajungă semnalele radio de pe Pământ pe Marte.
Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.
Numele Zhurong a fost ales după un sondaj online şi se referă la zeul focului în mitologia chineză. Robotul va petrece aproximativ trei luni pe suprafaţa planetei Marte, unde va colecta şi analiza mostre de rocă din solul marţian.
Robotul seamănă foarte mult cu vehiculele Spirit și Opportunity ale agenției spațiale americane (NASA) din anii 2000. Cântărește aproximativ 240 kg și este alimentat de panouri solare rabatabile.
Editor : I.C