Cele mai recente sondaje pentru Casa Albă. Cine conduce pe național și care este scorul din statele cheie

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump vs Kamala Harris
Kamala Harris conduce în sondajele naționale, însă bătălia cea mare se dă în statele cheie. Foto: Profimedia Images

Alegătorii din SUA merg la urne pe 5 noiembrie pentru a-și alege următorul președinte. Alegerile au fost inițial o revanșă a alegerilor din 2020, dar au fost răsturnate în iulie, când președintele Joe Biden și-a încheiat campania și a susținut-o pe vicepreședintele Kamala Harris, BBC.

Marea întrebare este acum: va avea America prima femeie președinte sau un al doilea mandat al lui Donald Trump?

Cine conduce sondajele naționale

Kamala Harris îl devansează pe Donald Trump în media sondajelor naționale de când a intrat în cursă, la sfârșitul lunii iulie. Cifre rotunjite ar arăta în acest moment că Harris conduce cu 49 la 46.
Cei doi candidați s-au confruntat în cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc în Pennsylvania la 10 septembrie și pe care au urmărit-o puțin peste 67 de milioane de persoane.

Majoritatea sondajelor naționale efectuate în săptămâna următoare au sugerat că performanța lui Harris a ajutat-o pe aceasta să înregistreze mici câștiguri, avansul ei crescând de la 2,5 puncte procentuale în ziua dezbaterii la 3,3 puncte puțin peste o săptămână.

Această creștere marginală s-a datorat în principal cifrelor lui Trump. Media sa a crescut înainte de dezbatere, dar a scăzut cu o jumătate de punct procentual în săptămâna care a urmat.

În timp ce aceste sondaje naționale sunt un ghid util cu privire la cât de popular este un candidat în întreaga țară, ele nu reprezintă neapărat o modalitate precisă de a prezice rezultatul alegerilor.
Acest lucru se datorează faptului că SUA utilizează un sistem de colegiu electoral, în care fiecare stat primește un număr de voturi aproximativ proporțional cu mărimea populației sale. Un total de 538 de voturi din colegiul electoral sunt puse în joc, astfel încât un candidat trebuie să obțină 270 de voturi pentru a câștiga.

Statele cheie

Există 50 de state în SUA, dar, deoarece majoritatea acestora votează aproape întotdeauna pentru același partid, în realitate există doar câteva state în care ambii candidați au șanse de câștig. Acestea sunt locurile în care alegerile vor fi câștigate și pierdute și sunt cunoscute sub numele de „state de luptă/statele cheie” (battleground states) sau „swing states”.

În acest moment, sondajele sunt foarte strânse în cele șapte state considerate „battlegrounds” în aceste alegeri, cu doar unul sau două puncte procentuale care separă candidații.

Printre acestea se numără și Pennsylvania, care este un stat-cheie, deoarece are cel mai mare număr de voturi electorale dintre cele șapte state și, prin urmare, câștigarea sa facilitează atingerea celor 270 de voturi necesare.

Un semn al modului în care cursa s-a schimbat de când Harris a devenit candidatul democrat, în ziua în care Biden a părăsit cursa, acesta era în urma lui Trump cu aproape cinci puncte procentuale în medie în aceste șapte state.

Un lucru de reținut este că, în acest moment, sunt efectuate mai puține sondaje la nivel de stat decât la nivel național, astfel încât avem mai puține date pe care să ne bazăm și fiecare sondaj are o marjă de eroare care înseamnă că cifrele ar putea fi mai mari sau mai mici.

Cu toate acestea, analiza tendințelor de când Harris a intrat în cursă ajută la evidențierea statelor în care pare să se afle într-o poziție mai puternică, conform mediei sondajelor.

Conform sondajelor din statele cheie Harris conduce în Michigan (+2), Nevada (+1) , Pennsylvania (+1) și Wisconsin (+2) de la începutul lunii august. Trump este lider în North Carolina (+1), Georgia (+1) și Arizona (+1). Cu un amendament – Harris în Pennsylvania și Trump în Georgia și Carolina de Nord au avantaje care sunt chiar mai mici decat acel +1.

Calculele spun că dacă Harris va câștiga Michigan, Pennsylvania și Wisconsin atunci va fi pe cale să câștige alegerile. Toate trei state au fost bastioane democrate înainte ca Trump să le facă roșii în drumul său spre câștigarea președinției în 2016. Biden le-a recâștigat apoi în 2020.

Putem avea încredere în sondaje?

Este întrebarea pe care și-o pune BBC nu înainte de a demonstra că media pe „național” a fost făcută prin sintetizarea sondajelor care respect anumite standare - și în care se presupune că poți avea încredere.

În momentul de față, sondajele sugerează că Kamala Harris și Donald Trump se află la câteva puncte procentuale unul de celălalt în statele în curs de schimbare - și când cursa este atât de strânsă, este foarte greu să prezici câștigătorii.

Sondajele au subestimat sprijinul pentru Trump atât în 2016, cât și în 2020. Companiile de sondaje vor încerca să rezolve această problemă în mai multe moduri, inclusiv cum să facă ca rezultatele lor să reflecte componența populației cu drept de vot.

Aceste ajustări sunt dificil de realizat, iar institutorii de sondaje trebuie în continuare să facă presupuneri cu privire la alți factori, cum ar fi cine se va prezenta efectiv la vot pe 5 noiembrie.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri