Cele 16 minute care au dus la scufundarea iahtului Bayesian. Unde au încercat să se refugieze victimele blocate în interiorul navei

Data actualizării: Data publicării:
Operațiuni de căutare după naufragiul iahtului Bayesian.
Operațiuni de căutare după naufragiul iahtului Bayesian. Foto: Profimedia

Matteo Cannia a stat pe o bancă cu vedere la mare din Porticello până la miezul nopții, duminica trecută. Era prea cald pentru a dormi. Bărbatul de 78 de ani, pescar de la vârsta de 10 ani, a văzut apoi primele fulgere. „Am auzit tunetul și vântul și am decis să plec acasă”, a spus el pentru BBC.

„Pe măsură ce furtuna a crescut în intensitate, toată lumea s-a trezit. Apa intra în casa prietenului meu”, a povestit bărbatul.

În jurul orei 04:15 dimineața, Fabio Cefalù – un pescar care plănuia să iasă în larg în acea dimineață, dar care s-a răzgândit din cauza furtunii, a văzut dintr-o dată o lumină puternică.

Atunci și-a scos barca și a plecat să vadă ce se întâmplă. A văzut doar perne și scânduri de lemn, care pluteau pe valuri. Superiaht de lux Bayesian, ancorat la doar câteva sute de metri distanță, se scufundase deja.

Totul s-a întâmplat într-o fereastră de 16 minute. O parte din pasagerii și echipajul iahtului au urcat pe o plută de salvare când nava a început să se răstoarne. 7 dintre ei au murit, însă.

Charlotte Golunski, o britanică, a fost aruncată în apă împreună cu fiica ei de un an, Sophie. Ea a povestit că și-a strâns copilul brațe și l-a ținut la suprafață, ca să nu se înece.

„Totul era negru în jurul meu și singurul lucru pe care îl auzeam erau țipetele altora”, a povestit ea.

Golunski, copilul ei și soțul ei James au fost printre cei salvați de un căpitan de barcă cu vele din apropiere.

În schimb, proprietarul iahtului și colegul ei Mike Lynch a rămas blocat în nava care se scufunda. Lynch era unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniul tehnologiei din Marea Britanie, cunoscut ca „Bill Gates britanic”.

Lynch a invitat rude, prieteni și colegi să petreacă o vacanță idilică pe nava sa de lux, un iaht cu vele de 56 de metri care a câștigat numeroase premii de design și care avea cel mai înalt catarg din aluminiu din lume.

În iunie, miliardarul a fost achitat într-un proces din SUA, în care fusese anchetat pentru că ar fi umflat în mod fraudulos valoarea companiei sale, Autonomy, înainte de a o vinde gigantului Hewlett Packard în 2011. Vacanța pe iaht trebuia să sărbătorească această achitare.

La trei zile după ce iahtul s-a scufundat, cadavrul său a fost recuperat de scafandri din epavă. O zi mai târziu, trupul fiicei sale, Hannah, în vârstă de 18 ani, care urma să înceapă studiile la Universitatea din Oxford luna viitoare, a fost de asemenea recuperat. Alți 5 oameni au murit în naufragiu, inclusiv bucătarul navei.

Alte nave au scăpat neatinse

Faptul că superiahtul s-a scufundat atât de repede, în timp ce alte nave mai mici din apropiere au supraviețuit furtunii, i-a uimit pe experți.

Într-o conferință de presă din acest weekend – prima declarație publică a oficialităților de la dezastru – procurorii italieni au declarat că au început o anchetă privind potențialele infracțiuni de omor din culpă și naufragiu din neglijență.

Procurorul regional, Ambrogio Cartosio, a spus că, deși ancheta este într-o fază incipientă și nimeni nu a fost pus sub acuzare, „există „multe posibilități de culpabilitate”.

„Ar putea fi doar căpitanul. Ar putea fi tot echipajul... nu excludem absolut nimic”, a spus procurorul.

O echipă mică de anchetatori britanici a fost trimisă și în Sicilia pentru a lucra cu omologii lor italieni.

Procurorii cred că o rafală descendentă a fost fenomenul meteorologic care a lovit nava: un vânt puternic localizat, care coboară dintr-o furtună și se răspândește imprevizibil. Acest lucru a contrazis rapoartele anterioare, care vorbeau despre o trombă marină.

Oricum, este clar că vremea extremă a jucat un rol major.

Intervalul fatal de 16 minute

Atenția echipei de investigație este îndreptată în primul rând spre comportamentul căpitanului, James Cutfield, în vârstă de 51 de ani, din Noua Zeelandă. El a supraviețuit, împreună cu opt membri ai echipajului.

„Nu am anticipat-o”, a spus el presei italiene, făcând aluzie la furtună, în singurul său comentariu public de până acum.

Problema este că mulți alții au și-au dat seama. Au fost prognozate vânturi violente și ploi, după mai multe zile de căldură arzătoare. Șeful companiei care a construit Bayesian, Giovanni Costantino, este convins că au existat o mulțime de erori la bord.

„În partea din spate a bărcii trebuie să fi fost lăsată deschisă o trapă, dar poate și o intrare laterală, din moment ce apa a intrat atât de repede înăuntru. Înainte de furtună, căpitanul ar fi trebuit să închidă fiecare deschidere, să ridice ancora, să pornească motorul și să coboare chila”, a epxlicat el.

„Asta ar fi stabilizat nava, ar fi putut depăși furtuna fără probleme și ar fi putut continua croaziera în liniște”, a spus el.

Salvatorii au găsit în schimb epava iahtului la 50 de metri sub apă, cu chila ridicată. Dacă ar fi fost lăsată, ar fi putut ajuta la contracararea vântului și ar fi menținut nava stabilă. Dar fără această manevră, rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră ar fi fost suficiente pentru a răsturna nava – iar vântul de luni dimineața a depășit cu mult această viteză.

„Bayesian a fost un model pentru multe alte nave, datorită stabilității și performanței excepționale. Nu a fost absolut nicio problemă cu nava. Dacă nu ar fi luat apă, nu s-ar fi scufundat”, a mai spus Constantino.

A durat 16 minute între momentul în care s-a luat curentul pe navă la, 03:56, ceea ce arată că apa inunda zonele cu circuite electrice, și momentul în care semnalul GPS s-a pierdut, indicând scufundarea navei.

Acest interval va fi analizat cu atenție de anchetatori, în special după ce ce vor localiza cutia neagră a navei.

Echipele de salvare au spus că victimele au rămas blocate în interiorul navei și că s-au refugiat în cabinele din partea stângă a iahtului, unde s-au format ultimele bule de aer.

Cinci dintre cadavre au fost găsite în prima cabină din stânga, au spus ei, în timp ce ultimul cadavru – confirmat ca Hannah Lynch – se afla în a treia cabină din partea stângă.

Încă nu se știe dacă membri ai echipajului au făcut ture de veghe pe iaht, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, în condițiile în care era prognozată o furtună.

Constantino spune că victimele au murit deoarece au rămas în cabine în timpul furtunii.

„Ar fi trebuit să adune toți pasagerii în punctul de siguranță. Acesta este protocolul. Nimeni nu ar fi trebuit să fie în cabină”, a spus el.

Accesul echipelor de urgență a fost extrem de dificil, deoarece iahtul a rămas în mare parte intact, mobilierul blocând intrarea. Paza de coastă l-a comparat cu o „cladire cu 18 etaje plină de apă”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Astronaut NASA surprinde o descoperire uimitoare în spațiu: Imagini spectaculoase de pe ISS [VIDEO]
Digi FM
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu: „Ea era plecată la Miss World, m-am...
Pro FM
Loredana Groza și pozele care au creat discuții printre fani. Fără niciun rid pe față la 54 de ani: "E mai...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Cu cine ar avea o relație romantică Chet, fiul controversat al lui Tom Hanks. E mai mare decât el cu 14 ani...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville