Avionul de luptă Sukhoi Su-35 Flanker este adesea prezentat de experții ruși drept unul dintre cele mai avansate avioane de luptă moderne. Cu toate acestea, performanțele sale pe câmpul de luptă din Ucraina au stârnit controverse semnificative. Forțele aerospațiale ruse [VKS] au avut dificultăți în a obține superioritatea aeriană deasupra Ucrainei, nu din cauza lipsei de aeronave capabile, ci din cauza sistemelor eficiente de rachete antiaeriene occidentale din regiune.
Potrivit unor surse ucrainene și unor rapoarte occidentale, aceste sisteme de apărare antiaeriană sunt creditate cu doborârea a cel puțin șapte avioane de luptă rusești Su-35 în acest an. Deși cifrele exacte privind pierderile rămân neclare, performanța slabă a Su-35 în Ucraina a devenit evidentă, chiar și pentru publicul rus.
Într-un moment deosebit de jenant pentru Rusia, purtătorul de cuvânt oficial al producătorului Su-35 din Komsomolsk-on-Amur a recunoscut în martie că performanțele aeronavei în spațiul aerian ostil al Ucrainei nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.
Subperformanță
Dar ce anume se află în spatele surprinzătoarei subperformanțe a Su-35 de la începutul anului? Răspunsul constă în schimbarea dinamicii pe câmpul de luptă.
Su-35 a fost proiectat pentru lupta aeriană (așa numita dogfight), dar în Ucraina nu există adversari pe cer. În timpul luptelor intense, Su-35 a trebuit să opereze la altitudini mai mici, chiar dacă Flanker-E a obținut superioritate aeriană. Această schimbare tactică a făcut ca Su-35 să fie vulnerabil la rețeaua robustă de sisteme antiaeriene mobile și staționare a Ucrainei. Potrivit unei surse ruse citate de BulgarianMilitary.com, mediul ostil este în mare parte de vină pentru performanțele slabe ale Su-35 în 2023 și la începutul anului 2024.
„Rețeaua densă de sisteme avansate de apărare aeriană din spațiul aerian ucrainean este o provocare formidabilă, chiar și pentru aeronavele de nivel superior precum Su-35”, a recunoscut sursa în martie. Până în luna noiembrie a anului precedent, ucrainenii au interceptat un total de cinci Su-35. În plus, rapoartele de la începutul anului 2024 indicau că o echipă ucraineană de rachete Patriot a reușit să doboare alte două Su-35 în timpul operațiunilor de luptă.
Cum sosirea lui F-16 ar putea să dea o gură de oxigen Su-35
Eroarea umană este un alt aspect crucial de luat în considerare. Su-35 nu este ușor de pilotat. Este o aeronavă extrem de avansată care necesită o combinație de îndemânare și experiență vastă pentru a funcționa eficient. Atunci când piloții nu au suficientă pregătire sau experiență, acest lucru poate diminua semnificativ performanțele de luptă atât ale pilotului, cât și ale aeronavei.
Sosirea avionului F-16 ar putea juca potențial în favoarea Su-35. Mulți experți cred că F-16 va fi vizat de Su-57 de pe teritoriul rusesc. Această ipoteză are sens, deoarece este puțin logic ca Su-57 să angajeze F-16 direct în luptă aeriană. Înfruntarea Su-35 cu F-16 ar putea ajuta la întinerirea reputației oarecum pătate a Flanker-ului, mai ales dacă reușește să obțină o victorie.
Editor : Sebastian Eduard