Cel mai mare test al săptămânii de lucru de patru zile a fost un succes. Angajații se vor bucura în continuare de trei zile libere

Data publicării:
Bărbați la costum intră într-o clădire de birouri
Din cele 61 de companii care au luat parte la test, 56 au spus că vor continua să implementeze programul cu 32 de ore de lucru pe săptămână. Foto: Profimedia Images

Zeci de companii au luat parte la cel mai mare experiment de testare a săptămânii de lucru de patru zile organizat vreodată, iar celor mai mulți șefi și angajați le-a plăcut atât de mult că au decis să continue să lucreze în același mod, scrie The Washington Post.

Dacă săptămâna de lucru de patru zile îți sună bine, rezultatul programului pilot din Marea Britanie care doar ce s-a încheiat îți va da motive să speri că în curând va deveni o realitate.

Din cele 61 de companii care au luat parte la test, 56 au spus că vor continua să implementeze programul cu trei zile libere pe săptămână, iar 18 dintre ele au spus că schimbarea va fi permanentă. Doar trei companii au declarat că nu plănuiesc să adopte niciun aspect al săptămânii de lucru mai scurte.

Mai mult, 15% dintre angajații care au participat la studiu au spus că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să treacă din nou la săptămâna cu 5 zile de lucru.

Aproape 3.000 de angajați au luat parte la testul organizat de grupul 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cercetători de la Colegiul din Boston și Universitatea din Cambridge.

Companiile participante au putut să adopte diferite metode pentru a le scurta „semnificativ” săptămâna de lucru a angajaților lor – de la o zi liberă pe săptămână, până la reducerea numărului de zile de lucru pe an astfel ca media orelor de lucru pe săptămână să nu fie mai mare de 32.

Angajații au lucrat cu 8 ore mai puțin pe săptămână pentru același salariu

Angajații au primit același salariu pe care îl câștigau și atunci când lucrau 5 zile pe săptămână.

La finalul experimentului, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somn, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mintală, potrivit rezultatelor publicate marți.

Veniturile companiilor „au rămas în mare parte aceleași” în cele șase luni, însă au crescut în medie cu 35% în comparație cu o perioadă similară din anii trecuți. Numărul de demisii a scăzut și el.

Rezultatele testului vor atrage din nou atenția asupra săptămânii de lucru mai scurte care ar putea fi o soluție pentru nivelul mare de epuizare reclamat de angajați și pentru fenomenul „Marea Demisie”. Situația a fost exacerbată de perioada de pandemie venită pe fondul unei inițiative globale de a înlocui practicile vechi de muncă – lucru de la birou, între orele 9 și 5, cinci zile pe săptămână – cu unele mai moderne.

La finalul testului s-a constatat că oamenii au avut mai mult timp să se îngrijească de copii, de nepoți sau de persoanele în vârstă din viața lor.

Timpul petrecut cu copiii s-a dublat în cazul femeilor, însă nu s-a înregistrat nicio schimbare în privința felului în care cuplurile și-au împărțit orele în care s-au ocupat de treburile casnice.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri