Danemarca a decis să nu mai pornească noi explorări de petrol și gaze în Marea Nordului, măsura făcând parte din eforturile țării de a renunța la extracția de combustibili fosili până în 2050, informează The Guardian.
Danemarca a produs zilnic în 2019 echivalentul 103.000 de barili de petrol, mult mai puțin decât vecinii Marea Britanie (1,7 milioane barili) și Norvegia (1,8 milioane de barili). Cu toate acestea este cel mai mare producător de petrol din Uniunea Europeană. Totodată, Danemarca a extras anul trecut 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Guvernul a votat joi seara în favoarea planului de a renunța să acorde noi licențe pentru extracția de gaze și petrol în Marea Nordului, la 50 de ani de când Danemarca a început să-și exploateze rezervele de hidrocarburi.
Cele 55 de platforme de extracție de gaze și petrol operate de statul danez în 20 de perimetre vor putea extrage în continuare combustibili fosili, însă decizia istorică de a opri căutarea de noi rezerve în Marea Nordului va garanta încheierea producției daneze de combustibili fosili.
"Punem capăt erei combustibililor fosili", a declarat ministrul Mediului, Dan Jørgensen.
Helene Hagel, de la organizația Greenpeace Danemarca, a spus că votul este un moment istoric care va permite statului danez "să se remarce ca un promotor al energiei verzi și va inspira și alte țări să pună capăt dependenței oamenilor de combustibilii fosili care distrug mediul înconjurător".
Speranța stă în energia eoliană
Danemarca a construit primul parc acvatic de turbine eoliene în 1991 și a devenit treptat un lider mondial în acest domeniu.
Două dintre cele mai mari companii din lume în domeniul energiei eoliene provin din Danemarca.
"Vrem să ne asigurăm că muncitorii din industria petrolieră au locuri de muncă. Mulți dintre aceștia pot fi angajați în sectorul energiei eoliene", a declarat ministrul Dan Jørgensen.
Editor : V.M.