Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că procesele intentate de Ucraina şi Olanda împotriva Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului în cele două regiuni separatiste Luhansk şi Doneţk din Ucraina şi pentru doborârea zborului MH-17 sunt admisibile, informează Agerpres.
Decizia nu se pronunţă asupra fondului cauzelor, dar arată că instanţa de la Strasbourg consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste.
"Printre altele, Curtea a constatat că zonele din estul Ucrainei aflate în mâinile separatiştilor erau, din 11 mai 2014 şi până cel puţin la 26 ianuarie 2022, sub jurisdicţia Federaţiei Ruse", a precizat miercuri instanţa într-o hotărâre.
Cauzele vor trece acum la etapa de fond, care se aşteaptă să dureze încă unul sau doi ani înainte de a fi emisă o decizie finală.
Hotărârea CEDO deschide uşa pentru cel puţin alte trei cazuri ale statului ucrainean împotriva Rusiei, care fuseseră suspendate până la decizia privind jurisdicţia.
Olanda a depus plângerea la CEDO în 2020, afirmând că doborârea zborului MH17 deasupra teritoriului din estul Ucrainei deţinut de separatiştii susţinuţi de Rusia a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Moscova a negat în mod repetat orice implicare în distrugerea aeronavei, în timp ce luptele dintre separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene făceau ravagii.
Cele două cazuri ucrainene, care datează din 2014, se referă la ceea ce Kievul consideră a fi practici administrative ale Rusiei în estul Ucrainei care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi la răpirea a trei grupuri de copii ucraineni orfani şi copii lipsiţi de îngrijire părintească, precum şi a unui număr de adulţi care îi însoţeau.
Toţi s-au întors acasă la o zi sau, în cel de-al treilea caz, la cinci zile după ce au fost răpiţi, a precizat CEDO.
Editor : D.R.