Mai multe organizații independente din Rusia au încercat să calculeze care a fost dimensiunea fraudei la alegerile de săptămâna trecută, în care dictatorul Putin s-a reînscăunat la Kremlin un așa-zis scor de 87,28% - a fost „cea mai mare fraudă din istoria alegerilor rusești”, susține organizația Golos, care se ocupă de monitorizare electorală și care a fost interzisă de regimul de la Kremlin. Alte estimări și observații au fost adunate de publicația franceză le Monde, citată de news.ro.
În vederea stabilirii numărului de voturi deturnate în favoarea lui Vladimir Putin, organizațiile independente au contabilizat toate secţiile de votare în care prezenţa la urne a fost deosebit de mare şi greu de explicat. Acest tip de calcul este denumit „metoda Şpilkin”, după numele statisticianului care a elaborat-o.
Potrivit Golos, numărul voturilor furate de Putin ar fi atins 22 de milioane dintr-un total de 78 de milioane de sufragii exprimate. Novaia Gazeta Europa le estimează la 31,6 milioane.
Pe lângă aceste estimări, există și alte indicii care arată că au existat numeroase cazuri de fraudă. La Moscova, rezultatele în cartierul Danilovski, populat de oameni înstăriți şi educați, au fost marcate de contraste puternice.
„În secţiile de votare în care au reuşit să se înregistreze observatori independenţi, scorul lui Vladimir Putin a fost în jur de 60%. În patru secţii în care n-au fost prezenţi, el atinge 99%”, potrivit corespondentului cotidianului de seară la Moscova.
Se ridică, de asemenea, problema unor secţii cu o prezenţă la urne de 100%, în care toate voturile au fost în favoarea lui Putin sau problema Ceceniei, unde sângerosul dictator a obţinut 99,99% din voturile exprimate. În anumite secţii, manipularea a fost orchestrată cu ajutorul metodei clasice de umplere a urnelor cu buletine false.
În altele, în ciuda unor scoruri posibil falsificate care-l dau pe Putin pe primul loc, scorul a fost pur şi simplu modificat în perioada dintre numărarea voturilor şi publicarea rezultatelor. În acest fel, votul în favoarea lui Putin a fost modificat de la 57 la 86% într-o secţie de votare la Moscova. La fel stau lucrurile în privinţa prezenţei la vot.
Într-o secţie de votare din Sankt Petersburg, scorul lui Putin a fost modificat de la 77,1 la 98,3%, mulţumită unei prezenţe la urne care a evoluat în mod artificial de la 64,5 la 95,3%.
Le Monde mai scrie că, în general, secţiile de votare în care scrutinul se desfăşura normal erau încă majoritare în 2018, la ultimele alegeri prezidenţiale, iar fraudele erau cantonate în regiuni izolate şi/sau periferice. Însă, în alegerile prezidenţiale din 2024, aceste secţii de votare „cinstite” au devenit o minoritate, potrivit publicaţiei independente Meduza.
Editor : Adrian Dumitru