Fostul lider Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis în atacul cu dronă din acest weekend de către un nou model de rachetă a cărei existență nu a fost până acum niciodată confirmată oficial de către armata americană. O dronă a lansat asupra lui al-Zawahiri două rachete Hellfire, în momentul când acesta se afla la balconul casei sale. În mod normal, cele două rachete ar fi produs o explozie suficient de mare pentru a distruge întreaga clădire. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, ceea ce sugerează că în atac au fost folosite așa-numitele „rachete ninja”, care lansează niște lame ascuțite pentru a ucide, precis, victimele vizate, informează France 24.
Din imaginile publicate pe Twitter, casa conspirativă în care se ascundea fostul lider Al-Qaeda, aflată în cartierul Sherpur din Kabul, nu prezintă niciun fel de urme ale vreunei explozii, care ar fi trebuit să fie altminteri extrem de vizibile dacă cele două rachete Hellfire ar fi avut o încărcătură explozivă convențională.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Primele informații amănunțite despre misterioasele Hellfire, modelul R9x, botezate „bombe ninja” au fost publicate de Wall Street Journal în 2019. În articol, se arată că respectiva armă este „dedicată” cu precădere uciderii liderilor teroriști și, prin faptul că nu produce nicio explozie, sunt minimizate astfel riscurile de a cauza victime colaterale.
Astfel, noul model de rachetă conține, în loc de exploziv, șase lame ascuțite care se desprind cu câteva secunde înainte de impact. Greutatea și viteza la impact permit acestor lame să treacă prin pereți sau capota unei mașini, de exemplu.
SUA au mai apelat la racheta „ninja„ pentru eliminarea unor alți lideri teroriști în Libia, Siria sau Irak
Conform WSJ, arma este botezată de către militari „Ginsu zburător” - referință la un model de cuțite popular în anii 1970, cărora li se făcea reclamă în cadrul programelor de teleshopping.
Programul de dezvoltare al acestei arme datează din 2011. O astfel de rachetă a fost considerată „varianta B” pentru uciderea fostului lider Al-Qaeda Osama bin Laden.
Modelul Hellfire R9x a fost folosit până acum de armata americană într-un număr limitat de operațiuni, în Libia, Siria, Irak, Yemen și Somalia, în care au fost țintiți diverși lideri teroriști.
CIA, Pentagonul și producătorul de rachete Hellfire, compania Lockheed Martin, au refuzat să ofere orice fel de comentarii referitoare la existența, folosirea ori dezvoltarea acestei arme.
Inițial, ministrul afgan de interne a dezminţit informaţiile despre o lovitură cu dronă în Kabul, spunând că o rachetă a lovit „o casă goală” din capitală. Într-o comunicat postat luni pe Twitter înainte de intervenţia lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însă existenţa unui „atac aerian”, atribuit unei „drone americane”.
Ayman al-Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care permitea să fie găsit. El a preluat conducerea mișcării jihadiste în 2011, după moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în Pakistan. De negăsit de mai bine de zece ani, el era considerat unul dintre creierele atentatelor de la 11 septembrie care au făcut aproape 3.000 de morţi în Statele Unite.