Ce spune Maia Sandu despre unirea cu România: „Există sprijin, dar nu suficient”

Data publicării:
Maia Sandu, tristă
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Profimedia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent, într-un interviu pentru publicația Geopolitique, că „există sprijin pentru reunificarea cu România”, dar asta nu este suficient și că obiectivul țării sale este integrarea în Uniunea Europeană.

Întrebată dacă ideea reunificării cu România este abandonată de autoritățile de la Chișinău, președinta Republicii Moldova a spus că „există sprijin pentru reunificarea cu România, dar nu suficient.”

„Sunt unii oameni care au promovat ideea, dar numărul lor nu este suficient. Există sprijin pentru integrarea în UE și asta urmărim”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta a precizat că există o relație foarte bună între cele două țări, România fiind alături de Republica Moldova.

„Construim o linie de înaltă tensiune care ne va lega de România. Am început-o în 2019 când eram prim-ministru, dar construcția în sine a început când am revenit la putere în 2021. Va mai dura doi ani și este un proiect important. Plănuim să începem în curând o altă legătură pentru a construi o altă linie în nordul Moldovei, dar între timp va trebui să ne bazăm pe aceleași posibilități ca anul trecut. Știm că și atunci când cumpărăm energie electrică din România trebuia să treacă prin Ucraina, iar de fiecare dată când era bombardată rețeaua ucraineană nu puteam lua nici electricitate. Sperăm că situația din Ucraina se va îmbunătăți pentru că acea țară a fost întotdeauna un furnizor de energie electrică pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.

În interviul pentru Geopolitique aceasta a vorbit și despre Transnistria. Maia Sandu speră să unească cele două maluri ale Nistrului până când Republica Moldova va adera la UE, dar dacă nu, consideră că conflictul nu va fi o problemă.

„Regiunea transnistreană beneficiază de regimul de liber schimb, la fel ca și restul țării, și am văzut rezultatele: două treimi din exporturile Moldovei merg către țările UE. Iar când ne uităm la regiunea transnistreană, jumătate din exporturile sale merg către UE. Astăzi, jumătate dintre cei care lucrează în străinătate din regiunea transnistreană lucrează într-o țară din UE”, a spus președinta.

Potrivit Maiei Sandu, aceasta este o schimbare dramatică față de acum zece ani, când toate exporturile din regiune au mers în Rusia și când toți oamenii în căutarea de muncă au plecat în Rusia.

„Cu cât situația pe malul drept al Nistrului este mai bună, cu cât reușim mai repede să ridicăm nivelul de trai, cu atât devenim mai siguri, cu atât interesul pe malul stâng pentru reunificarea țării este mai mare. Și lucrăm la asta, ne angajăm la o soluționare pașnică a conflictului și cred că, cu cât ne apropiem de UE. Sperăm să putem reintegra regiunea înainte de a deveni membri ai UE, dar nu credem că dacă conflictul nu va fi rezolvat pe deplin, acesta va fi un impediment în calea aderării Moldovei la UE.”, a declarat Maia Sandu.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025