Ce spune Kremlinul despre cazul scurgerii de informaţii de la Pentagon. Peskov: „Destul de interesante”

Data publicării:
dmitri peskov rade
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că există o tendinţă generală de a învinovăţi Rusia pentru orice, atunci când a fost întrebat dacă este posibil ca Moscova să se afle în spatele apariţiei recente a unor documente clasificate care se referă în special la invazia rusă în Ucraina, transmite Reuters. 

Această scurgere de documente secrete, dezvăluită săptămâna trecută de cotidianul american The New York Times, vizează evaluări şi rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în legătură cu războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa. 

Unii experţi în securitate naţională şi oficialităţi din SUA sunt de părere că amploarea subiectelor tratate în documente sugerează că informaţiile s-au scurs de la un american mai degrabă decât de la cineva dintr-o ţară aliată, dar nu exclud posibilitatea ca în spatele acestei acţiuni să se afle actori pro-ruşi. Un fost ofiţer CIA a spus că este extrem de probabil ca Moscova să fi orchestrat scurgerea de informaţii pentru a semăna confuzie şi potenţiale divizări între Washington şi aliaţii săi.

Citește și: Grupul Wagner încearcă să cumpere armament din Turcia aliată NATO, conform documentelor secrete scurse

Atunci când a fost întrebat despre acuzaţia că Rusia ar putea avea un rol, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: ''Nu pot comenta pe acest subiect în vreun fel. Voi şi eu ştim că există în realitate o tendinţă de a învinovăţi întotdeauna Rusia pentru orice. Aceasta este, în general, o boală''. 

În legătură cu ideea că Washingtonul l-ar fi spionat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Peskov, care a calificat scurgerile de informaţii ''destul de interesante'', a spus că această posibilitate nu poate fi exclusă, notează Agerpres. 

Documente scurse de la Pentagon, care includ informaţii strict secrete despre sprijinul SUA pentru Ucraina şi despre aliaţi-cheie ai SUA, precum Israelul, au fost publicate pe reţelele sociale de câteva săptămâni, dar au fost dezvăluite de presă abia vineri. Oficialii americani au confirmat autenticitatea unora dintre documentele scurse, care arată, de asemenea, că, dincolo de Rusia, SUA au interceptat aliaţi-cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel şi Ucraina.

Pe de altă parte, un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării pe probleme de informaţii a acuzat Rusia că a modificat unele dintre documentele secrete ale Pentagonului înainte de a fi publicate online. "În ultimele decenii, cele mai de succes operaţiuni de informaţii ale Rusiei au fost realizate în Photoshop", a declarat Andrii Iusov, reprezentant al serviciului de informaţii al apărării din Ucraina, într-un interviu la televiziunea naţională. "Pe baza unei analize preliminare a acestor documente, vedem cifre false privind pierderile de ambele părţi. Unele dintre informaţii sunt în mod clar colectate din surse deschise", a declarat Iusov.

Pe de altă parte, reprezentantul serviciului de informaţii al Kievului a mai declarat că nevoile armatei ucrainene au fost "discutate la toate nivelurile" şi că "nu este un secret că Ucraina cere avioane, tancuri, muniţii şi alte lucruri".

În mod similar a comentat şi Mihailo Podoliak, consilierul şefului Biroului prezidenţial, care a declarat vineri pe canalul său Telegram că el crede că ruşii se află în spatele presupusei scurgeri de informaţii. Podoliak a spus că documentele care au fost difuzate sunt neautentice, nu au "nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei" şi se bazează pe "o mare cantitate de informaţii fictive".

Analiştii consultaţi de CNN sunt de părere că unii "actori răi" se folosesc de documentele scurse pentru a răspândi dezinformare. Documentul referitor la numărul victimelor de pe front, de exemplu, a fost modificat în ultimele săptămâni pentru a reduce la mai mult de jumătate numărul morţilor ruşi faţă de estimarea iniţială a serviciilor americane, fiind apoi răspândit pe canalele pro-ruseşti de Telegram.

Unele dintre documente secrete ale Pentagonului dau informaţii despre slăbiciuni importante în ceea ce priveşte armamentul ucrainean şi apărarea sa antiaeriană, dar şi despre mărimea şi pregătirea batalioanelor ucrainene într-un moment critic al războiului, când forţele Kievului se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva ruşilor. De asemenea, breşa de securitate vine chiar în momentul în care SUA şi Ucraina au început să dezvolte o relaţie de încredere reciprocă în ceea ce priveşte schimbul de informaţii. notează CNN. Ca urmare, potrivit CNN, Ucraina şi-a modificat deja unele dintre planurile militare iniţiale din cauza acestor scurgerii de informaţii, a declarat o sursă apropiată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Dmitri Peskov a mai spus că este greu de imaginat ca Franţa, al cărei preşedinte Emmanuel Macron a vizitat săptămâna trecută China, să joace un rol de mediator în Ucraina, întrucât Parisul sprijină una dintre părţile aflate în conflict. 

Pe de altă parte, potrivit reprezentantului Kremlinului, China are tot dreptul de a răspunde la ceea ce el a numit ''provocări'' şi de a desfăşura exerciţii militare în jurul Taiwanului

China a început sâmbătă, pentru trei zile, exerciţii militare în jurul insulei, la o zi după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a revenit dintr-o scurtă vizită în SUA. Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Kevin McCarthy, provocând iritare la Beijing, ca de fiecare dată când au loc întâlniri între oficiali taiwanezi şi americani. China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său, deşi aceasta se autoguvernează, şi nu a exclus niciodată recurgerea la forţă pentru a o aduce sub control.

Citește și: Peskov acuză Occidentul de „isterie” în ceea ce privește anunțul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Daddy Yankee își acuză fosta soție că a retras 80 de milioane de dolari fără acordul lui. Rapperul a divorțat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei