Relațiile diplomatice fragile dintre Washington și Havana au ajuns din nou într-o zonă de turbulențe. Recent, SUA au hotărât să își retragă circa 60% din personalul ambasadei americane din Cuba, în replică la o serie de incidente care au afectat sănătatea unora dintre angajații misiunii diplomatice.
Aproximativ 20 de angajaţi ai Guvernului american au fost trataţi pentru simptome ce sugerează un atac sonic, care ar fi vizat personalul diplomatic din Cuba, susține Departamentul de Stat.
Atacurile au fost anunţate prima data de presa americană în această vară, când SUA au expulzat doi diplomaţi ai Havanei de la Washington. De asemenea, cel puţin doi canadieni au prezentat simptome.
Victimele, dintre care o parte au fost retrase din Cuba, au primit îngrijiri medicale în SUA sau de la medici americani din Cuba. FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul.
Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor americani, diplomaţii au fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor. Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop şi nici dacă au fost instalate de Cuba sau de o ţară terţă, de exemplu Rusia, fără ca Havana să fie la curent.
Printre primele ținte afectate sever de presupusele atacuri sonice au fost agenții de informații americani din Cuba, transmite Associated Press, potrivit The Guardian.
Conform sursei citate, spionii americani – aflați sub acoperire diplomatică pe teritoriul Cubei – sunt cei care au constatat primii existența unor sunete bizare în clădirea ambasadei, acuzând stări fizice inexplicabile.
Dintre cele 20 de cazuri identificate, spionii ar fi suferit unele dintre cele mai acute daune, inclusiv leziuni ale creierului și pierderi ale auzului, care încă nu s-au vindecat, au precizat surse americane sub protecția anonimatului. Acest lucru deschide pista interpretativă a unui atac îndreptat în special asupra serviciilor secrete americane din Cuba.
The Guradian precizează că sursele citate au auzit, înainte de a se îmbolnăvi, niște sunete asemănătoare cântecului greierilor, însă nu doar în clădirea ambasadei, ci și în propriile locuințe din Havana. Apoi, atacurile sonice ar fi devenit mult mai sofisticate, cu o perioadă mai lungă înainte de manifestarea simptomelor.
Departamentul de Stat și CIA au refuzat că ofere un comentariu public legat de subiectul spionilor.
Locuinţele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deţinute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat, că Havana „nu a permis niciodată şi nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acţiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepţie”.
Decenii de-a rândul, Washingtonul și Havana au dus o veritabilă saga a acțiunilor sub acoperire una împotriva celeilalte, împingând rivalitatea agențiilor de spionaj la o cotă fără precedent în secolul XX.
În 2015, cele două țări au încercat să lase deoparte această istorie toxică a relațiilor diplomatice, căutând o relansare a dialogului.