Țările de Jos nu vor să mai fie numite Olanda, Marea Britanie iese din UE, Spania va avea autostrăzi gratuite, Indonezia își mută capitala - noul an vine cu o serie de schimbări în lume.
Bonurile fiscale devin obligatorii în Germania
În Franța tocmai au dispărut, pentru sumele mai mici de 30 de euro, dar în Germania, bonurile de casă tipărite pe hârtie devin, dimpotrivă, obligatorii de la 1 ianuarie 2020. E o măsură care se îndepărtează de preocupările ecologice actuale, dar vizează o mai bună combatere a fraudei fiscale. Toate casele de marcat vor fi echipate cu un același sistem de securitate, spre nemulțumirea comercianților. Până acum, în patiserii sau în cafenele, rar când clienților li se dădea bon fiscal, cu excepția cazului în care aceștia îl cereau în mod expres.
Țările de Jos sunt ceva mai mult decât Olanda
Nu, Olanda nu e o țară. E vorba de o regiune și de o fostă provincie a Țărilor de Jos. E adevărat că aici se găsește însăși capitala țării, Amsterdam, dar localnicii nu vor să mai persiste această confuzie. Așa că, pentru a termina cu această sinecdocă (când partea se ia drept întreg), statul a decis să acționeze. Începând cu 1 ianuarie, numele Olanda va fi retras din toate documentele pentru ca țara să nu mai fie desemnată decât prin numele său administrativ. O schimbare care țintește cu precădere imaginea vehiculată pentru a promova turismul în lume. Așa că a fost creat un nou logo și deja au fost investiți 200.000 de euro în noua marcă a țării.
Autostrăzi gratuite în Spania
Profitând de sfârșitul perioadei de concesionare a autostrăzilor, Spania se pregătește să recapete gestionarea mai multora dintre ele: începând cu 1 ianuarie 2020, va dispărea taxarea pe autostrada AP-7 dintre Tarragon și Alicante, în Andaluzia, și pe autostrada AP-4, între Sevilia și Cadiz. Este un prim pas către gratuitatea integrală a acestor elemente de infrastructură din Spania.
Catalonia ar trebui să se pregătească și ea de autostrăzi gratuite din august 2021. Dar proiectul - schițat în 2016 de guvernul socialist - va fi oare păstrat? Guvernul catalan deja îl pune sub semnul întrebării, îngrijorat de gaura financiară pe care ar aduce-o această măsură în lipsa unui model economic care să permită finanțarea costurilor de întreținere a autostrăzilor.
Brexit. UE își pierde pentru prima dată în istorie un membru
După ce a fost amânat de patru ori, Brexitul intră în vigoare la 31 ianuarie 2020. Este ziua în care Regatul Unit va părăsi oficial Uniunea Europeană, la trei ani de la referendumul care a consacrat victoria taberei ce a spus „DA” ieșirii din Uniune. Totuși, acea zi nu va aduce o bulversare totală a țării. Va urma o perioadă de tranziție, în care Marea Britanie va continua să funcționeze potrivit regulilor europene, dar fără a participa la instituțiile Uniunii. Schimbarea definitivă va interveni la sfârșitul anului, la 31 decembrie 2020.
Plasticul va fi interzis
În Franța, dar și în alte țări, obiectele din plastic de unică folosință se vor interzice la vânzare din 2020. Măsura deja a fost adoptată în Regatul Unit și Bahamas. Și la Geneva, în Elveția, plasticul de unică folosință va fi interzis pe domeniul public, inclusiv în cazul comerțului stradal sau al manifestațiilor publice.
Capitala Indoneziei se mută
Megapolis sufocat și amenințat de o creștere a nivelului mării, Jakarta nu va mai fi în curând capitala Indoneziei. A fost ales un loc de pe insula Borneo pentru a reclădi de la zero noua capitală. Mutarea instituțiilor guvernamentale ar urma să înceapă din 2024, dar construcțiile vor începe chiar din primele zile ale anului 2020.
Gata cu francul în Africa de Vest
Anunțul a fost făcut la sfârșitul lunii decembrie de președintele ivorian, Alassane Ouattara, și de Emmanuel Macron. În cele opt țări din Africa de Vest care alcătuiesc Uniunea Economică și Monetară Vest-Africană (UEMOA), vechiul franc va fi în curând înlocuit de o nouă monedă, denumită ECO.
Creat în 1945, francul african a fost criticat pentru influența sa postcolonială. Renunțându-se la această monedă, Franța se va retrage din instanțele de guvernanță ale UEMOA, iar țările vizate nu vor mai trebui să depună jumătate din rezervele lor la Banca Franței. În schimb, paritatea fixă cu euro va fi păstrată, ca și rolul de garant financiar al Parisului pentru aceste țări. Tranziția se va face pe tot parcursul anului 2020.
Un nou imn pentru Niger
Și Nigerul întoarce pagina perioadei colonialiste franceze. Imnul său național, Nigeriana, adoptat în 1961 după proclamarea independenței țării, va evolua. Era intens criticat în special pentru cel de-al treilea și cel de-al patrulea său vers: Să fim mândri și recunoscători/ Pentru noua noastră libertate. Criticii obiectau că acest cuvânt, „recunoștință” marchează o dependență față de Franța. Un comitet a primit sarcina de a găsi un nou imn sau de a-l preschimba pe actualul.
O piață comună africană
La un an după intrarea în vigoare a acordului ZLECAF, Zona pentru liber-schimb continental african va începe să funcționeze din iulie 2020. Această piață comună africană va crea o vastă zonă de liber-schimb care va ajuta la creșterea economică a continentului, favorizând comerțul interregional. Cu excepția Eritreei, toate țările africane au ratificat acordul.
Redactor: Luana Păvălucă